Ako si správne vybrať práčku do domácnosti

Pokazila sa (alebo už dosluhuje) a oprava by bola drahšia, ako keď si kúpite novú.

11.07.2015 16:30
práčka, pranie, pokazená práčka Foto:
Prerátajte si, za aký čas sa vám investícia do kvalitnej práčky vráti späť.
debata

Alebo inak. Nasťahovali ste sa do nového bytu či domu a práčka by sa vám v ňom rozhodne zišla. Neviete však, ako si v množstve typov a značiek vybrať.

Poradíme vám desať skvelých rád ako nájsť tú pravú:

Na veľkosti nezáleží
Omyl! Miery sú dôležité, najmä ak vaša kúpeľňa je z tých skôr menších. Všímajte si nielen veľkosť kúpeľne, ale aj jej rozmiestnenie. Je to dôležité najmä preto, aby vám práčka sadla presne tam, kde ju potrebujete mať (medzi dve skrinky či vo výklenku) a netrčala by napríklad do dverí.

Nezabúdajte ani na hmotnosť
Ste väčšia rodina a periete takmer denne? Zabudnite na práčky, ktoré vyperú maximálne 4 kg bielizne. Voľte skôr tie, ktoré majú kapacitu 6–7 kg suchej bielizne. Na trhu sú práčky, ktoré vyperú naraz až 12 kg bielizne.

Spredu plnená či z vrchu
Pri rozhodovaní, aký typ si vybrať porozmýšľajte, najmä o praktickej stránke. Ak ste nižšej postavy, môže byť vyberanie mokrej bielizne z práčky trocha nepraktické. Naopak, cena týchto práčok je relatívne nízka a kvalitný výrobok zoženiete v prijateľnej cene. Navyše, nezaberajú veľa priestoru, takže sa hodia aj do malej kúpeľne. Výhodou tejto práčky je, že počas prania môžete cyklus prerušiť a vybrať či doplniť do nej bielizeň. Typov spredu plnených práčok je veľké množstvo a môžete kúpiť v rôznych cenových hladinách. Sú praktické, majú rôzne rozmery a množstvo funkcií.

Všímajte si ekonomickú triedu spotrebiča
Dnes už nekúpite práčku s horšou triedou ako je A. Takto sú nastavené normy Európskej únie. Kvalitnejšie modely práčok majú energetickú triedu A+++ a šetria rodinný rozpočet. Bývajú však o niečo drahšie ako ich menej úspornejšie „kolegyne“. Prerátajte si, za aký čas sa vám investícia do kvalitnej práčky vráti späť.

Hlučnosť je dôležitá
Legendárne „pristávanie“ Tatramatky si už síce pamätajú iba staršie ročníky a pri nových modeloch nič podobné nezažijete. Napriek tomu si pri kúpe práčky všímajte aj jej hlučnosť. Tá by sa mala pohybovať v rozpätí 50 – 60 db, pri odstreďovaní je to o niečo viac.

Možnosť navoliť si otáčky
Väčšina práčok už dnes disponuje možnosťou navoliť si otáčky, zvyčajne od 500 do 1200 otáčok za minútu. Ideálne pre pranie je použiť 700 – 800 otáčok za minútu. Samozrejme, ak potrebujete mať oblečenie rýchlejšie suché (napríklad v zime v byte), je potrebné navoliť si vyššie otáčky. Ak periete veľmi jemnú bielizeň alebo záclony vhodné je zvoliť 500 otáčok za minútu.

Ďalšie zaujímavé funkcie, ktoré vaša práčka môže mať:

  • Odložený štart (navolíte si čas, kedy chcete mať bielizeň vypranú)
  • Detský program (kvalitne a šetrne vyperie detské veci)
  • Aquastop (a už nikdy susedov nevytopíte)
  • Skrátené programy (na pranie menšieho množstva bielizne)
  • Eco buble (kvalitné pranie a šetrenie energie zároveň)
  • 6-ty zmysel (dávkovanie vody podľa hmotnosti bielizne)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #práčka #pranie #biela technika

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...