Horúčava útočí. Ako môžete ochladiť svoje telo? Čítajte...

Teplo sa vrátilo. A podľa predpovedí a odhadov počasia nás čakajú nasledujúce skutočne horúce dni. Viete, ako sa schladiť?

02.07.2015 07:00
horúčava - voda - žena - hadica Foto:
Ako zvládnuť horúčavy? Niekedy sa najviac osvedčia klasické spôsoby.
debata

Každý nápad, ako prežiť nasledujúce horúce dni, sa hodí. Najmä, ak nemáte doma klimatizáciu. V pracovnom prostredí tiež môžete využiť zopár trikov. Takže, tu sú:

S vodou

Pomáha viacerými spôsobmi. Už zvýšený pitný režim môže pomôcť pri zvýšení telesnej teploty v dôsledku horúčavy. Budete sa síce viac potiť, ale potom sa telo ochladzuje, čo je vo finále lepšie akoby ste bojovali s vnútornou horúčavou. Vodu však môžete využiť napríklad aj na pravidelné namočenie si tváre, alebo zápastí. Pomáha, ak na zápästie necháte niekoľko sekúnd tiecť prúd studenej vody.

Dobrým trikom je tiež navlhčenie vlasov. Ak si to môžete dovoliť, pokojne tak robte aj v práci. Vlhké vlasy telo ochladzujú. Pre prísnejšie pracovné prostredie sa javí ako skvelá alternatíva voda v spreji. Či už kozmetická, z lekárne, alebo vlastnej výroby – v nádobke s rozprašovačom.

A v neposlednom rade je to, samozrejme, sprcha. Nepoužívajte úplne studenú vodu, ale ani teplú. Ideálna je vlažná. Telo neutierajte, ale nechajte vyschnúť.

S kozmetikou

V prípade horúcich dní je dobré zameniť klasické prípravky za ochladzovacie emulzie či krémy a gély. Fungujú napríklad tie s výťažkom z aloe vera, ktoré telo zároveň hydratujú. Skvelé sú napríklad krémy s chladivým účinkom na nohy. Tie môžete pokojne aplikovať aj pod pracovným stolom počas obednej prestávky. A ešte dobrá rada – pokiaľ nemusíte, nenechávajte si na nohách obuv, ale buďte bosí. Chodidlami sa dotýkajte zeme, môžete si navlhčiť utierku a položiť si nohy na ňu.

S bylinkami

Ochladiť telo dokážu aj konkrétne bylinky. Preukázané výsledky má v tomto smere napríklad šalvia. Odvar z nej popíjajte chladený, môžete ho ochutiť medom. Ochladzujúco na telo pôsobí aj baza. Popíjať ju môžete ako sirup, ale ideálnejšie bude, ak si z nej pripravíte nesladenú tinktúru, ktorú budete riediť s čistou vodou. Ako čaj proti horúčave sa osvedčil aj ten z chryzantém, ktoré

S jedlom

Jedzte menšie porcie a častejšie počas dňa. Čím väčšie jedlo jete, tým viac vaše telo musí vynakladať energiu na jeho metabolizáciu, čím sa otepľuje. V horúčave je tiež dobré obmedziť trochu proteíny, pretože ich trávenie zvyšuje výrazne telesnú teplotu. Niektorí odborníci odporúčajú konzumovať aj pikantné a štipľavé jedlá. Hoci tie prinášajú pocit horúčosti v tele, podľa niektorých odborníkov zároveň zlepšujú cirkuláciu tekutín v tele a vyvolávajú potenie, ktoré telo ochladí.

So šatami

Základom pre chladnejší pocit sú správne materiály. Ľahké bavlnené kúsky vo svetlých farbách sú vhodnejšie. Dobrým trikom je tiež namočiť si oblečenie do chladnejšej vody a obliecť si ho. Na dovolenek, alebo cez víkend na záhrade to urobte napríklad s tričkom. Uvidíte, že to zaberie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #ochladenie #horúčava #Telo #trik #pot

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...