Rodinná kasa však takýmto spôsobom prichádza o peniaze. A niekedy by stačilo, keby sme len trochu viac dbali na správne skladovanie. To dokáže totiž predĺžiť trvanlivosť niektorých produktov aj o týždne. Ako na to?
1. Zemiaky a cibuľa od seba
Vo veľa domácnostiach sa tieto dve potraviny ocitajú bok po boku – či už v chladničke, alebo v pivnici. Ich vzájomný kontakt však vyvoláva chemickú reakciu a urýchľuje kazenie oboch potravín. Zemiaky aj cibuľu teda vždy skladujte v oddelených vreckách, s jemnou perforáciou. Ideálna teplota je 7 až 12 stupňov Celzia a miesto by malo byť tmavé.
2. Syr vybaliť
Tvrdý syr by ste mali pred uskladnením vybaliť z klasického obalu a zabaliť do potravinárskeho papiera. Následne môžete vložiť do plastového vrecka, nie však natesno. Druhou možnosťou je skladovať syr v poličke určenej na zeleninu. Tá totiž vytvára vlhkosť, ktorú syry potrebujú, aby v nich prežili zdravé baktérie a enzýmy.
3. Paradajky do misky
Väčšinou ich vložíme do chladničky a pravdou je, že tam aj dlhšie vydržia. Lenže, má to vplyv na kvalitu chuti. Podľa odborníkov je omnoho lepšie, ak paradajky vložíme do misky, ktorú vystelieme papierovou servítkou. Stopkami vždy smerujú nahor. Vhodná je izbová teplota, no tmavé miesto.
4. Čerstvé hríby
Kazia sa pomerne rýchlo, ale vy si môžete pomôcť papierovou utierkou. Zabaľte hríby do nej, zabránite tak hromadeniu vlhkosti a hnitiu potraviny. Hríby zabalené v papieri ešte vložte do perforovaného plastového sáčku.
5. Bobuľové plody
Ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze. Ak ho však umyjete v roztoku vody a octu (pomer 3 ku 1), necháte dôkladne vysušiť a následne uložíte do skladovacej plastovej misky, vydržia dlhšie. Misku nechajte pootvorenú, aby mohla unikať vlhkosť.