Prichádza o vlasy a je zúfalý? Ako pomôcť našim 'holohlavcom'?

Osudná strata vlasov sa skôr či neskôr dotýka 70 percent mužov. Je to citlivá záležitosť, ktorá sa často mení v posadnutosť.

27.02.2015 17:00
Vypadávanie vlasov mužom dokáže narobiť... Foto:
Vypadávanie vlasov mužom dokáže narobiť poriadne vrásky.
debata

Možno aj vy máte doma partnera, ktorý rieši podobný problém. Veľa mužov si pritom neuvedomuje, že rednúce pokrývky hlavy sú pre ženy často veľmi príťažlivé. Živými dôkazmi sú napríklad aj herci Jude Law či jason Statham, ktorých ženy zbožňujú.

Muži si by si mali v prvom rade uvedomiť, že vypadávanie vlasov je úplne prirodzený jav. A to u mužov, aj u žien. Odhaduje sa, že nám denne vypadne 40 až 100 vlasov. Niekedy sa však rozvinie alopécia, ochorenie spôsobujúce vypadávanie vlasov. U mužov prichádza zvyčajne okolo dvadsiateho roku života a môže viesť k čiastočnému vypadaniu vlasov alebo k úplnej holohlavosti.

V oboch prípadoch vedie tento stav – vyvolávajúci u mužov úzkosť – k tomu, že zmenia spôsob, ako sa češú, aby sa pokúsili zakryť stratu objemu. Trochu zaskočení vývojom sa pritom niekedy rozhodnú k úplne zlému riešeniu: nechajú si narásť dlhšie vlasy. „Nechať si narásť vlasy alebo ich udržiavať dlhé je to najhoršie, čo sa dá urobiť: holé miesta na hlave sa tým ešte zvýraznia,“ podotýka Vladimir Vreva z parížskeho kaderníckeho salónu Guild Hairdressing.

V tomto smere by mali mužov usmerňovať práve ich partnerky. Muži si totiž často nechcú pripustiť, že problém existuje a tvária sa, že práve „takto to chceli“. Mali by si však uvedomiť, že pri vypadávaní vlasov je starostlivosť o účes, či jeho pozostatky veľmi dôležitá. Francúzske novinky Le Figaro radia, že kým sa muži rozhodnú pre nový účes, mali by zvážiť, koľko vlasov vim chýba. Holohlavosť sa zvyčajne začína vývojom takzvaných kútov a rednutím vlasov na temene, čiže v „krúžku“, v reči kaderníkov víre, na vrchu hlavy.

Ak má muž husté vlasy a spodná časť hlavy nie je príliš preriedená, mal by sa dať ostrihať nakrátko ako americký herec Ben Affleck, ktorému sa začínajú tvoriť kúty a rednúť vlasy na temene.

„Keď skutočne jasne vystupuje lebka, dajte sa ostrihať veľmi, veľmi nakrátko. Paradoxne to je často najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s plešinou,“ radí mužom kaderník. Je to podľa neho tiež dôkaz, že sa muž s plešinou vyrovnal.

Pre najodvážnejších mužov je dobrým prostriedkom úplné vyholenie hlavy. Americký herec Bruce Willis či futbalista Zinedine Zidane sa k tomuto kroku vo svoj vlastný prospech dávno odvážili. Tento strih, ak ho budeme nazývať strihom, sa však veľmi nehodí mužom, ktorých lebka vykazuje nerovnosti. Tak viac vyniknú.

Proti vypadávaniu vlasov neexistuje zázračný liek, a hoci niektoré medikamenty môžu vypadávanie spomaliť, môžu mať vedľajšie účinky a môžu v sebe skrývať potenciálne zdravotné riziká. Odpoveďou na vypadávanie vlasov, ktorá je bez rizika, je implantácia nových vlasov. „Zákazníci, ktorí sa s plešinou nedokážu zmieriť, sa rozhodujú pre transplantáciu. Za posledných desať rokov v tomto smere nastal obrovský pokrok a výsledky sú čím ďalej tým lepšie,“ tvrdí Vreva z Guild Hairdressing.

Operácia, ktorá na hlave zaistí porast, je ale nákladná: od 1500 do 7500 eur, v závislosti od množstva implantovaných vlasových štepov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #muži #rednutie #vypadávanie #holá hlava

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...