Pozitívne myslenie vraj nezaberá. Naplniť sny však môžete 4 krokmi!

Pozitívne myslenie pri dosahovaní cieľov vraj nefunguje. Namiesto neho treba vyskúšať čosi iné.

17.01.2015 07:00
žena, zamyslená, mladá Foto:
Ak chcete naplniť svoje sny, je dobré v hlave si to upratať.
debata

Vedecká sekcia portálu NYMag.com pred pár týždňami citovala zo štúdie psychologičky Gabrielle Oettingenovej, ktorá počas rokov praxe vraj vytvorila systém štyroch postupných krokov, ktoré nám pomôžu pri dosahovaní cieľov a plnení túžob viac než pozitívne myslenie. Odborníčka tiež o tomto prístupe napísala knihu. A čo teda podľa nej funguje?

1. Želanie

V prvom rade by sme si mali stanoviť, po čom túžime. Môže ísť o záväzok veľký, ale tiež menšie prianie, túžbu, ktorú chceme naplniť. Psychologička pre portál uvádza, že ona sama sa každé ráno preberá s tým, že myslí na želanie dňa – čo chce dosiahnuť, čo by si naozaj želala.

2. Výsledok

Pri tom, ako uvažujete nad svojím želaním, ďalší krok je zamyslieť sa nad tým, čo očakávate, že vám jeho naplnenie prinesie. Zväčša je to pocit. Definujte si následok splneného želania a predstavte si ho., u mnohých je to podľa psychologičky ces­ta.

3. Prekážka

Väčšina ľudí má tendenciu skončiť v bode 2. Teda predstaviť si pozitíva, aké by im prinieslo splnenie ich túžby či sna. Odborníčka však pokračuje ďalej. Podľa nej je vždy veľmi dôležité pomenovať prekážku, ktorá nám bráni v začatí uspokojovania sna či túžby. „Mali by sme sa spýtať seba samých – čo vo mne mi bráni v prežívaní tejto túžby, čo ma vzďaľuje od vytúženého výsledku.“ Oettingenová považuje návrat do reality zo snívania o tom, „čo by bolo, keby“, za veľmi dôležitý.

4. Plán

Štvrtý a posledný krok je podľa psychologičky veľmi dôležitý. Nemali by sme nečinne zostať vo fáze uvedomenia si prekážky. Po nej by totiž mala nasledovať riešenie a plán, ako problém či prekážku prekonáme – aby sme sa dopracovali k vytúženému cieľu. Samozrejme, nemusí to byť vždy jednoduché – akonáhle si však uvedomíme, že v ceste za našimi plánmi existujú reálne prekážky, ktoré však dokážeme reálne aj odstrániť (alebo obísť), mali by sme si vytvoriť plán, ako to spravíme. Na jeho konci bude potom s vysokou pravdepodobnosťou stáť aj naplnená ambícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozitívne myslenie #plán #psychologička #ambícia #cieľ #štyri kroky

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...