Vyrážate na ples? Odborníčka na etiketu radí, ako sa pripraviť

Jedno z pravidiel etikety je, že malé priestupky a nedostatky si nevšímame, hovorí odborníčka na protokol Deana Lutherová.

12.01.2015 09:00
debata
Odborníčka na protokol Deana Lutherová s manželom. Foto: ORANGE
Odborníčka na protokol Deana Lutherová s manželom. Odborníčka na protokol Deana Lutherová s manželom.

Ako prezradila pre Pravda.sk, snaží sa sledovaniu hostí vyhýbať aj na Plese v opere, kde je pravidelným hosťom a tiež členkou Čestného plesového výboru. „Ja si prešľapy nevšímam. To už by muselo byť naozaj krikľavé. Naozaj na drobné prehrešky netreba upozorňovať. Iba, ak by niekoho urážali,“ vysvetlila.

Čo sa týka spoločenského života a plesovej sezóny, Lutherová odporúča všetkým párom začať od pozvánky. „Ak je tam napísaný odporúčaný odev, treba to dodržať. Ak to tam nie je napísané, začnem rozmýšľať, kde sa to koná, kto budú hostia, lebo je rozdiel, či sa akcia koná v nejakej telocvični, alebo školskej jedálni, či divadle,“ pokračovala. „V zásade však na ples patria spoločenské večerné odevy. Ak by to bolo na takej úrovni, že nemusia mať páni frak a smoking, tak aspoň tmavý oblek, svetlá košeľa, kravata určite. Nie vlnená, ale hodvábna. A dámske šaty by mali byť určite dlhé. Na školských plesoch však stačia aj kratšie koktejlové šaty,“ vymenovala Lutherová.

V prípade pravidiel správania podľa nej netreba príliš špekulovať. „Pravidlá spoločenského styku, ktoré využívame v bežnom živote, platia aj na plese. Akurát páni by mali byť k dámam ešte galantnejší,“ odporučila odborníčka. Vysvetlenie je jednoduché. „V dlhých šatách sa dosť zle pohybuje a teda by páni mali byť nápomocní. Poskytnú rameno, lebo sú šmykľavé parkety, podržia, alebo posunú dáme stoličku, podržia nápoj a podobne,“ doplnila Lutherová, ktorá zároveň pochválila hostí Plesu v opere a podujatie ako také.

„Po každej stránke sa ples vyvíja a ide hore. Aj čo sa týka hostí a správania sa. Pravda je, že my sme sa nanovo učili spoločenskému životu, podarilo sa to. Tento ples je dobrým príkladom a inšpiráciou aj pre ľudí na Slovensku. Nehovorím, že všade sa bude robiť ples takýchto rozmerov, ale určite to inšpiruje, niečo z toho možno použijú. Dobrá zábava môže byť aj na fašiangovej zábave, ale vedieť sa dobre správať, na úrovni – to by malo platiť všade.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rady #ples #etiketa #Deana Lutherová #spoločenský život

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...