Päť tipov, ako sa z Vianoc nezblázniť

Vianoce sú pre deti tým najkrajším obdobím v roku. Veď dostanú množstvo darčekov, pochutia si na skvelých koláčikoch a mamy či babky a sami či s pomocou rodičov ozdobujú stromček. Pre väčšinu dospelých predvianočné obdobie nie je zas až takým radostným.

22.12.2014 17:00
Ako sa vyrovnať so stresom, aby nás nezničil Foto:
Nemali by ste obetovať všetok svoj pokoj a dobrú náladu predvianočným prípravám.
debata (1)

Najmä ženy si myslia, že na Vianoce musí byť všetko dokonalé. Základom Vianoc sa pre niektorých stali okná žiariace čistotou, sterilné podlahy v byte, napečené také množstvo koláčov, že ich budú jesť ešte na Veľkú noc alebo to, že deti musia mať pod stromčekom toľko darčekov, koľko sa tam zmestí. Omyl! Vianoce sú o príjemnej a pokojnej atmosfére v rodine, nie o vyleštenom nábytku. Užite si to tento rok inak.

Päť tipov ako prežiť Vianoce bez stresu:

Uprataný byt nerovná sa šťastné Vianoce
Byt alebo dom sa NEMUSÍ lesknúť. Ak je však pre vás dokonalá čistota životnou nutnosťou, skúste porozmýšľať či by sa to nedalo aj inak. Napríklad si rozdeľte povinnosti v domácnosti s manželom prípadne deťmi, ak sú väčšie. Ďalšou z možností je zavolať si domov pomoc. Využiť môžete služby profesionálnych upratovacích firiem alebo sa popýtajte na šikovnú študentku či vitálnu dôchodkyňu vo svojom okolí.

Ach tie darčeky…
Nie, vaše deti, manžel, pes ani svokra nepotrebujú nákladné darčeky. Ak na ne jednoducho nemáte, netrápte sa. Pôžička na bohaté sviatky naozaj nie je dobrý nápad. Čo sa vám totiž pokazí v januári práčka či chladnička? Ani naháňanie sa po obchodných centrách vo vás nevyvolá pokojnú atmosféru. Skúste to inak. Darčeky nakupujte postupne počas roka alebo využite nákupy cez internet či zľavové portály. A verte, že aj vlastnoručne vyrobené darčeky potešia.

Pečte pre zábavu
Pečenie je vraj radosť. Aspoň tak to hovorí jeden reklamný slogan. Tak sa toho držte. Ak rady pečiete, vychutnajte si túto činnosť, prípadne zapojte do nej i deti. Nerady varíte a pečiete? Žiadny problém. Na Vianoce sa z vás nemusí stať gazdinka roka. Pokojne si vianočné pečivo objednajte u cukrárok vo vašom okolí, cez internet alebo poproste o pomoc mamu či babičku.

Magnézium a hudba
Doľahol na vás stres z prichádzajúcich sviatkov a vy neviete čo skôr? Pokoj! Nič vám neutečie. A čo nestihnete, jednoducho nebude spravené. Takže nádych, výdych. Do pohára s vodou hoďte jedno šumivé magnézium a pustite si hudbu. Pokojne vianočnú, ak vás upokojí. Použiť však môžete čokoľvek od Bacha až po letné „odrhovačky“.

Vráťte sa do detstva
Večer si sadnite so šálkou čaju či kávy k svojim deťom a rozprávajte sa. O tom, ako ste prežívali Vianoce vy ako dieťa, čo vám rozprávali rodičia o tých svojich či aké zvyky ste doma mali. Deti majú radi príbehy, tak im ich doprajte. Vrátením sa do detstva dostanú i tie vaše sviatky iný rozmer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #Vianoce #pokoj #prípravy #ako prežiť

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...