Vianočný rozpočet. Koľko míňate na darčeky a stravu?

Najviac peňazí vraj míňame pred Vianocami. Nuž, žiadna novinka. Veď kto z vás nechce potešiť svojich blízkych a spraviť svojej rodine sviatky "hojnosti".

13.12.2014 14:00
vianočné nákupy, Vianoce, darčeky Foto:
Naozaj potrebujeme dávať drahé darčeky?
debata

Obchodníci, banky či dokonca pôžičkové spoločnosti si mädlia ruky nad ziskami, ktoré im z Vianoc plynú. V reklamách stále dostávame poctivú dávku toho, čo všetko my alebo naši blízky k šťastným Vianociam potrebujeme. Máme obdarovať svoju polovičku, novým tabletom, deti skvelými počítačmi či Ipad-mi, manželku novou práčkou a starých rodičov drahým paušálom v medicínskom centre. Naozaj si ľudia dávajú takéto drahé darčeky alebo nás o tom len chcú presvedčiť šikovné spoločnosti?

Spýtali sme sa vás, aký je váš vianočný rozpočet. Koľko míňate na stravu a v akej hodnote si doprajete darčeky. A veru, boli sme prekvapení.

Natália (38), ekonómka

Hoci zarobím celkom slušne, nie je mojím cieľom minúť všetky úspory počas Vianoc. Sledujem, po čom moje deti túžia, ale určite nemôžu čakať, že dostanú splnený celý zoznam, ktorý napísali Ježiškovi. Takže na darčeky míňam približne 30 Eur na jedného. Snažím sa kúpiť za túto sumu viac darčekov a zvlášť ich zabaliť, aby mali deti zážitok z rozbaľovania darčekov. My s manželom si kupujeme len drobnosť. Zvyčajne parfum alebo niečo čo ten druhý potrebuje.
Občas si kúpime spoločný darček. Tým je zvyčajne niečo do domácnosti. Rodine kupujeme len drobnosti v hodnote 10–15 Eur. I keď moja sestra skúšala na mňa, že nám kupovala drahé darčeky, ktoré sme dostávali aj s výčitkou: „Hádam celý rok nemusíte šetriť“. Tak som ju stopla, tým, že veď ju nik nenúti nám kupovať drahé dary. Pochopila. Na stravu (štedrovečerná večera, ovocie, koláče a dekorácie) nás zatiaľ vždy vyšli do 100 Eur.

Daniela (43), prekladateľka

Darčeky nakupujem priebežne počas celého roka, vždy keď vidím niekde niečo pekné v akcii. Odhadujem, že na každého člena miniem asi 50 Eur. Peňaženka to však necíti, lebo nakupovanie mám rozložené. Navyše, kupujem keď je naozajstná akcia, nie tá akože predvianočná, keď sa upravujú cenovky. Na stravu minieme približne 150 Eur, ale k nám chodí na štedrý deň aj moja mama s babkou.

Monika (30), rodičovská dovolenka

Keďže popri deťoch nie je peňazí nazvyš, dohodli sme sa už tretí rok s kamarátkami, že si budeme s pečením pomáhať. Stretneme sa u jednej aj s deťmi, napečieme každá jeden či dva druhy a povymieňame medzi sebou. Deti sa zabavia pečením a vykrajovaním koláčikov. My s kamoškami poklebetíme. Ak to zhrniem, strava počas Vianoc nás vyjde približne 50–60 Eur a darčeky kupujeme skôr symbolické do 20 Eur. So súrodencami si darčeky nedávame, iba deťom navzájom kúpime drobnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Vianoce #darčeky

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...