Ako zvládnuť horúčavy cez deň v práci aj doma v posteli?

Horúce obdobie roka je síce príjemné na lapanie bronzu či vyhrievanie sa pri bazéne, ale v práci, či doma medzi štyrmi stenami bez klimatizácie to taká pohodička nie je.

16.06.2014 07:00
ventilátor, horúčava - teplo Foto: ,
Investujte do ventilátora. Môžete ho využiť pri pozeraní televízie večer, ale tiež si s ním urobiť chladnejší vzduch v spálni.
debata

Počas leta veľa z nás čelí prehrievaniu organizmu. Pocit tepla, ktorý často okrem potenia prináša aj neschopnosť zaspať, následnú únavu a nervozitu, však môžete zniížiť aj s pomocou drobných trikov.

Teplo cez deň

  • pite tekutiny. Napriek tomu, že mnohí majú pocit, že pre zvýšený obsah tekutín sa telo viac potí, faktom je, že telo sa viac ochladí, ak je hydratované.
  • ochlaďte sa vodou v spreji. Zvoliť môžete prípravky, ktoré sa predávajú v lekárni či drogériách, ale pokojne si môžete chladnú vodu nabrať aj do obyčajnej fľašky s rozprašovačom a pravidelne sa ochladzovať počas dňa.
  • pri pocite tepla si pustite chladnejšiu vodu na vnútornú stranu zápästia. Vďaka pôsobeniu na body v tejto oblasti sa telo mierne ochladí.
  • ochladzovať sa môžete aj pomocou vrecúšok s ľadom. Prikladajte ich na spánky, čelo či napríklad krk.

    nezabúdajte sa vhodne obliekať. Hoci v horúčave je ideálne čo najmenej látky na telo, v práci to veľmi nejde. Voľte teda podľa dress-code, ale zároveň ľahké a priedušné materiály. Eliminujte zmesové a umelé materiály, namiesto nich voľte bavlnu, ľan, či hodváb. Noste svetlé farby, ak máte stráviť deň na slnku.

  • nekonzumujte príliš horúce jedlá, tie zvýšia pocit tepla. Na druhej strane sa nebojte pikantných jedál – tie sú populárne aj v krajinách s vysokými teplotami, pretože pomáhajú k ochladzovani­u tela.
  • v jedálničku pridajte uhorky. Sú plné vody, minerálov a zároveň telo ochladzujú.

Teplo v noci

  • ak máte teplo v byte, mali by ste vedieť, že pred odchodom z domu ráno je nutné zavrieť žalúzie a okná. Otvorte ich až večer, keď už je vzduch trochu chladnejší.
  • spite pri otvorenom okne. Môžete si urobiť aj priečny prievan, pokiaľ vám to rozloženie bytu dovolí. Pozor ale na kríže – pri spaní radšej dvere v spálni zavrite, ak ste náchylná k bolestivým zápalom z prievanu.
  • perinu vždy ráno zaveste do najchladnejšej miestnosti a berte si ju tesne pred spaním. Vankúš zabalený v igelitovom vrecku môžete hodinu-dve pred spaním vložiť do mrazničky.
  • posteľné návliečky by mali byť z chladivých materiálov – v lete je vhodnejší napríklad satén.
  • investujte do ventilátora. Môžete ho využiť pri pozeraní televízie večer, ale tiež si s ním urobiť chladnejší vzduch v spálni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #horúčava #leto 2014 #tipy na ochladenie sa

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...