Svadobné stolovanie - čo by ste o ňom mali vedieť

Veľké svadobné hostiny sú vždy náročné na prípravu, najmä ak je rodina a svadobná spoločnosť veľká. Nezaškodí preto prečítať si niečo o svadobnom stolovaní, aby ženích s nevestou a všetci hostia zažili pekné chvíle.

15.03.2014 10:40
svadobné stolovanie - dekorácie Foto:
Dekorácie na svadobnom stole sú väčšinou len farebným pokračovaním farieb svadobnej kytice.
debata

Tvar stola

Najčastejšie zasadajú hostia k stolu v tvare T. Na jeho čele môžu byť len novomanželia, ak to miesto dovolí, môžu tam byť aj rodičia novomanželov. Teda 2 alebo 6 osôb. Zriedkavejšie sa ukladajú stoly do tvaru I, U, H, E a pri menšom počte hostí možno využiť aj okrúhly stôl.

Menovky na stoloch

Menovky sú peknou dekoráciou a pri väčších svadbách sú dokonca nutnosťou. Ak sa sedí pri viacerých stoloch, je dobré nakresliť si miestnosť s očíslovanými stolmi a zoznamom hostí pri jednotlivých stoloch. Hostí treba aj správne usadiť– napríklad prednosť majú prarodičia pred priateľmi.

Striedanie pohlaví

V zasadacom poriadku je striedanie mužov a žien dobré pre udržanie konverzácie. Ku stolu si vždy sadajú prví novomanželia. Svadobná hostina je čas na stmelenie rodín. Preto by sa mali rodiny miešať. Niekedy sa odporúča od seba odtrhnúť aj páry ako ďalší dôvod na konverzáciu.

Dekorácie na stole

Dekorácie na svadobnom stole sú väčšinou len farebným pokračovaním farieb svadobnej kytice. Nie je to však nutnosť. Svadobné dekorácie by určite nemali pri stolovaní prekážať a majú naozaj plniť len dekoračnú funkciu a napríklad vysoké vázy umiestňujeme do rohov stola alebo miestnosti.

Obrúsky na stole

Etiketa stolovania v tomto smere velí obrúsky veľkosti 50 × 50 cm. Určite sa napríklad na stoly v krčmičke vyloženej drevom a s kozubom nedávajú na stoly biele obrusy a obrúsky. Jednoducho povedané, pri výbere dekorácie na stôl treba zohľadniť prostredie a štýl hostiny a miesto konania.

Svadobné menu

Vybrať jedlo k svadobnej tabuli býva pre snúbencov často ťažkým orieškom. Preto treba požiadať šéfkuchára o niekoľko variantov menu. Základné klasické menu sa skladá z aperitívu, studeného predkrmu, polievky, teplého predkrmu (často sa vynecháva), hlavného jedla, dezertu a kávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #stolovanie #slávnostné menu

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...