Ak domáci miláčik odmieta potravu, môže mať angínu

Ak u vášho psa pozorujete nechuť k jedlu, prípadne zvýšené vylučovanie slín a časté mľaskanie, môže ísť o angínu. Tú pes môže preniesť aj na človeka.

19.02.2014 13:00
pes - nechutenstvo - angína Foto: ,
Za nechutenstvom psa môžu byť zdravotné problémy.
debata

„Pokiaľ chcete mať istotu, či naozaj ide o angínu, treba navštíviť zverolekára, ktorý prezrie psovi ústnu dutinu a zistí, či má pes začervenané mandle, prípadne či na nich sú hnisavé čapy alebo absces,“ uviedol veterinárny lekár Pavol Čech. Ak sa potvrdí podozrenie na angínu, lekár predpíše antibiotickú liečbu.

Psovi pomáhajú zmierniť bolestivé stavy aj prostriedky, ktoré pri angíne používa človek. „Psovi možno dať piť šalviový čaj, ktorý pomáha pri zápaloch ústnej dutiny, veľmi účinné je aj potieranie mandlí glycerínovým roztokom jódu, ktorý vám pripravia v lekárni,“ poradil Čech.

Zdôraznil, že v prípade podozrenia na angínu alebo ochorenia na angínu je potrebné zabrániť bezprostrednému dotyku tváre človeka so psom. Ten totiž môže byť nositeľom baktérie streptokoka, alebo zlatého stafylokoka. „Netreba sa preto nechať olizovať alebo bozkávať psa, baktériu môže pes takýmto spôsobom preniesť na človeka,“ upozornil veterinárny lekár.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #domáci miláčik #angína #nechutenstvo

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...