Radosť na dva gramy

Netreba to baliť do drahých papierov, ukrývať pred zvedavými zrakmi a neskôr prácne aranžovať pod stromčekom.

16.12.2013 17:20
darčeková poukážka, darček, Vianoce Foto:
Darček, ktorý neváži viac než zopár gramov.
debata

Ale predovšetkým sa netreba báť, či sme uhádli správnu veľkosť, vkus. Darček neváži viac než zopár gramov a ľahko sa položí medzi vetvičky. Hotelové a reštauračné poukážky.

Niektoré sú na tvrdšom papieri, iné vyzerajú ako platobná karta. Za fotkou hotela alebo vianočným motívom sa skrývajú rôznorodé zážitky i rôzne ceny. Najčastejšie ide o predplatenú návštevu hotelového wellness či reštaurácie. Napríklad bratislavský hotel Devín zvolil za „darčekovú“ službu návštevu spa centra, thajskú masáž a degustačné menu v réžii šéfkuchára Miroslava Milučkého. Ježiška to vyjde na 69 eur.

V košickom hoteli Privilege sa dajú takýmto spôsobom navštíviť rímske kúpele; jednorazovo, ale aj päť- či desaťkrát. Ani nevyliezť z wellness centra si tam podľa konateľky Ingrid Remiášovej môžu dovoliť hostia s darčekovým balíčkom, vďaka ktorému si užijú v Európskom hlavnom meste kultúry celý víkend. No a to je vlastne ďalší „bonus“ poukážok. Nepotešia len chvíľami luxusu, ale aj návštevou miesta, kam by človek inak nezavítal – do päťhviezdičkových alebo tzv. boutique hotelov. Hoci aj do hotela Elizabeth v Trenčíne, člena Historických hotelov Slovenska, kde sa k pôvodnému názvu vrátila rekonštruovaná Tatra. Vianočné vouchery tam hosťa spravidla zavedú do wellness centra, ale niektoré dostali filozofiu ceniny. Generálny riaditeľ Ján Svoboda hovorí, že vtedy stelesňujú päťdesiat- alebo stoeurovú hodnotu a klient si ju vyčerpá podľa vlastnej predstavy.

Voľbu hosťa uprednostnili aj v spoločnosti Trinity, v rámci ktorej je na výber senecký hotel Senec, Sitno vo Vyhniach a Atrium v Novom Smokovci. Podľa obchodného a marketingového riaditeľa Tomáša Hubera ocenia klienti novinku – od objednávky darčeka po zaslanie na e-mail neprejdú viac než dve minúty. „Stačí si vybrať vizuál, zvoliť hodnotu, napísať oslovenie a venovanie a zaplatiť on-line platobnou kartou. Kto túži po poukážke, ktorá by sa dala položiť pod stromček, tomu ju zašleme poštou.“

Čo poteší ženu

Dnes nie je problém vybrať si akýkoľvek región Slovenska a nájsť v ňom hotel s takouto darčekovou ponukou. A predovšetkým ženy si potrpia na originalitu a nápaditosť. V hoteli Borovica na Štrbskom Plese ako jedinom tatranskom zariadení im darčekový balíček Body Forming umožní otestovať novú techniku masáže, založenú na podpore medzibunkovej výmeny, vylučovaní odpadových látok a nižšom zhromažďovaní tuku a vody v tele.

Ajurvédsky relaxačný pobyt si zase užijú iba v spa & wellness hoteli Kaskády na Sliači-Sielnici. „Hostia si v tomto ,balíčku‘ nevyberajú podľa svojich predstáv, ale podľa vstupného vyšetrenia. Na základe výsledkov odporúča naša lekárka vhodné procedúry od kvalifikovaných terapeutov zo Srí Lanky i na mieru ušitú ajurvédsku stravu,“ generálna riaditeľka hotela Katarína Malová dodáva, že vlani sa takémuto darčeku zaradovala takmer stovka klientov.

Čo poteší muža

Vybrať darček pre chlapa, to je veru ťažký oriešok. Ale mnohí sa dajú radi zlákať na niektorú stranu profesionálnej gastronómie. Na tú konzumentskú… napríklad, počas darčekovej večere u Janka Staroňa v hoteli Grand v Jasnej (možno aj okorenenej lyžiarskym alebo wellness pobytom) alebo v réžii Ľubomíra Krescanku, šéfkuchára bratislavského DoubleTree by Hilton. Prostredníctvom Janka Minárika z bratislavskej Arcadie sa dobre obdarovávajú aj známi či obchodní partneri; nielen trojchodovou business večerou, ale aj cenovo prijateľným Coffee & Cake voucherom pre dve osoby.

Rumovou cestou po karibských ostrovoch potešil už nejedného pána bratislavský gastrodom LemonTree. „Obdarovaný so svojím spoločníkom alebo spoločníčkou ochutnáva päť exkluzívnych rumov z Guayany, Dominikánskej republiky, Venezuely, Guatemaly a Kostariky a dostáva k nim aj profesionálne vysvetlenie. Degustáciu zavŕši pôžitkom z kubánske cigary,“ opisuje obsah poukážky manažér reštaurácie Peter Hruška a spomína aj darčekové zážitky na mieru – punčovú párty či niekoľkochodovú degustačnú večeru.

Čoraz viac mužov však nachádza potešenie i zábavu na druhej strane hrncov. „Zaujímajú sa najmä o mäsové témy a exotické kuchyne. Ženy si skôr vyberajú stredozemskú kuchyňu, vegetariánske jedlá, pečenie a dezerty,“ riaditeľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin, ktorý so špičkovými šéfkuchármi už niekoľko rokov organizuje kurzy varenia pre laikov i profesionálov, spomína približne 260 vytlačených darčekových poukážok za rok.

Čo poteší (starých) rodičov

Dobré skúsenosti s darčekovými poukážkami na rôzne druhy pobytov získali aj v spoločnosti Sorea. Podľa marketingovej riaditeľky Beáty Torokovej sa v trinástich hoteloch dá aj takýmto spôsobom využiť štátna dotácia pre penzistov s dôchodkom ako jediným príjmom. „Darček môže prísť aj v predstihu a starí rodičia si vďaka nemu užijú vianočný čas už u nás – počas 7-dňového pobytu s plnou penziou, ktorý sa dá kúpiť už za 99 eur.“

Medzi starými rodičmi panujú veľké rozdiely – vekové, sociálne i záujmové. Ale aj tie najaktívnejšie babičky a dedovia ocenia starostlivosť o zdravie. V spa & wellness hoteli Kaskády na Sliači-Sielnici s tým majú bohaté skúsenosti. Ich klientela je naozaj náročná. Mnohí pochádzajú zo zahraničia, kde o dobré hotely a ich služby nie je núdza. A predsa si na obdarovávanie starých rodičov vyberajú aj tunajšie „Venujte zdravie“.

„Jeho výnimočnosť spočíva v medicínskej starostlivosti, teda nielen v užívaní si oddychového wellness. Hostia konzultujú svoje boliestky s našou lekárkou – špecialistkou v oblasti fyziatrie a balneológie – a tá im vie naordinovať tú najsprávnejšiu vodoliečbu a elektroliečbu. Lepšiemu efektu pomáha aj liečivá termálna voda v našich bazénoch,“ hovorí Katarína Malová.

Čo poteší dieťa

Napriek tomu, že deti si vždy cenia blízkosť a záujem rodičov (a teda ich potešia všetky poukážky pre rodiny), bez hmatateľného darčeka v rukách sa Vianoce nepočítajú. Aj to sa však dá vyriešiť inak než obligátnou knižkou, svetrom či tisícou hračkou. Najmä u starších.

„K niektorým darčekovým produktom nás vyprovokovali samotní hostia.“ Riaditeľka Villy Betula v Liptovskej Sielnici Anna Brezinová má na mysli napríklad celoročný vstup do hotelového Babylandu, desaťhodinový kurz jazdy na koni alebo vstup na tréningové golfové odpalisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darček #darčeková poukážka

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....