Ako nakupovať suveníry na dovolenke? Poznajte pravidlá

Dovolenkovanie - to nie je len chytanie bronzu a oddych na pláži. Mnohí z nás vnímajú dovolenku ako príležitosť na objavovanie nových kultúr a tiež si chcú z každého výletu priniesť nejakú peknú spomienku.

09.07.2013 11:30
suveníry - dovolenka - nákup suvenírov Foto:
Vo všetkých krajinách Európskej únie je podľa rezortu diplomacie zakázaný vývoz a dovoz slonoviny, výrobkov z hadej kože či drevených remeselných výrobkov pochádzajúcich z Amazónie.
debata

Práve v tomto smere však treba zvažovať, čo je prípustné a s čím by ste si mohli privodiť zbytočné problémy. Pokiaľ plánujete na dovolenke nakúpiť rôzne exotické predmety, ako sú napríklad poľovnícke trofeje či zvieracie kože, sa treba najskôr informovať v hoteli alebo cestovnej kancelárii o tom, čo je možné vyviezť a čo nie. Turisti sa takýmto spôsobom vyhnú vysokým výdavkom za pokuty.

Aké pravidlá teda treba mať na zreteli?

  1. V zásade platí, že sa nemôžu vyvážať starožitné predmety a predmety umeleckej hodnoty, náboženské relikvie či rôzne archeologické kús­ky.
  2. Vo všetkých krajinách Európskej únie je podľa rezortu diplomacie zakázaný vývoz a dovoz slonoviny, vzácnych kožušín, koralov, výrobkov z hadej kože, drevených remeselných výrobkov pochádzajúcich z Amazónie.
  3. Prísne zakázaný je dovoz a vývoz chránených druhov fauny a flóry.
  4. Prísny zákaz vývozu a dovozu platí aj pri akomkoľvek druhu strelnej zbrane, munície, bodných zbraní a rezných nástrojov bez povolenia a zbrojného preukazu.
  5. V prípade domácich zvierat, ako sú psi, mačky či fretky, treba mať ich pas, mikročip a musia byť zaočkované proti besnote. V Malte, Írsku, vo Švédsku a Veľkej Británii je potrebné doložiť aj doklad potvrdzujúci test zvieraťa na protilátky besnoty. Inak hrozia sankcie a zadržanie zvieraťa v karanténe.
  6. V štátoch EÚ možno napríklad vtáky, žaby alebo korytnačky dovážať a vyvážať len so sprievodným zdravotným potvrdením od veterinára. Pokuty za porušenie sa pohybujú od 1032 do 9296 eur.
  7. Dovoz a vývoz umeleckých diel starších ako 50 rokov si v krajinách únie vyžaduje certifikát pôvodu zo strany ministerstiev kultúry. Pri umeleckých dielach do 50 rokov a od žijúcich autorov nie je potrebný.

Špecifiká krajín:

Napríklad v Egypte a Tunisku je zakázaný dovoz citlivých materiálov náboženskej povahy, pornografický materiál, ako aj omamné látky. Vyvážať sa nesmie národný, náboženský alebo archeologický artikel, chránená flóra a zvieratá. V prípade Egypta je zakázaný aj vývoz nespracovaného zlata alebo vysokých hotovostí zahraničných mien, ktoré neboli deklarované pri vstupe do krajiny.

Omamné a psychotropné látky, zbrane, strelivo, rastliny, zvieratá, mliečne a mäsové výrobky či starožitnosti si so sebou netreba brať do Turecka. Z krajiny sa nesmú vyvážať kultúrne artefakty ani šperky.

Úplný zákaz dovozu, výroby a spotreby alkoholu platí v Kuvajte, Bruneji a Saudskej Arábii. Rovnaké to je pri dovoze alkoholu do Kataru a Bahrajnu.

Do krajín, ako sú USA, Mexiko, Čile či Austrália, sa nesmú dovážať potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu.

debata chyba

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...