Letné čítanie najmä pre dámy: veselo i smutne o živote

Mozaika skúseností a postrehov tvorí základ knižky Petry Nagyovej-Džerengovej Ide o život (vydal Marenčin PT). Sú to skôr publicistické útvary, krátke glosy či úvahy.

04.06.2013 14:00
Petra Nagyová-Džerengová Foto:
Spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová.
debata

Niektoré z nich si možno čitatelia pamätajú aj zo stránok Pravdy. Petra Nagyová-Džerengová má veľkú rodinu, štyri deti, manžela, a tak má bohaté zážitky zo života v domácnosti, ktorá je vždy plná ľudí a vždy sa v nej niečo deje.

Autorka prepája – často kriticky – tieto domáce udalosti s dianím v okolitom svete. Texty sú na pobavenie, ale trocha – príjemne a bez násilia – aj vychovávajú. Jednoducho, sú príjemným spestrením dlhých letných večerov, počas ktorých už deti spia a človek sa aspoň na chvíľku uchýli k príjemnej knižke.

Petra Nagyová Džerengová: Ide o život /... Foto: Marenčin PT
dzerengova Petra Nagyová Džerengová: Ide o život / Marenčin PT / 2013

Ďalším zaujímavým tipom na čítanie je kniha Denisy Fulmekovej Materská (Ikar). Opísala v nej pocity mamičky, ktorá porodí po šestnástich rokoch svoju druhú dcéru. Je to vymodlené dieťa, a predsa – radosť z materstva potláča popôrodná depresia. Autorka veľmi citlivo a podrobne opísala vznik clivých nálad, ktoré sa začali hneď po narodení dieťaťa a trvali niekoľko mesiacov.

Nie je to však len nejaký chorobopis – Fulmeková napísala krásny príbeh o rodine. V knihe vystupuje aj manžel, staršia dcéra, kamaráti, mesto, lekári a rozprávanie je veľmi otvorené, živé a presvedčivé. Kniha zaujme nielen matky, ktoré s popôrodnou depresiou bojovali, ale aj ženy, ktoré zaujímajú všetky stránky materstva.

Najmä mladšie ročníky určite poteší nový román Lucie Saskovej (Slovenský spisovateľ) s všehovoriacim názvom Zlatokopka. Hlavná hrdinka začínala svoju kariéru v klenotníctve, kde predávala diamantové šperky najčastejšie zlatokopkám v sprievode ich partnerov. Netrvalo dlho a uvedomila si, že hoci tento typ zákazníkov sama nenávidí, v kútiku duše sa túži stať jednou zo žien, ktoré vďaka bohatým partnerom nemajú problém s peniazmi. Netrvá veľmi dlho a nájde si svojho vlastného živiteľa – o hlavu menšieho, s plešinkou a bruškom.

Chrústik, ako ho pomenuje, je naozaj viac ako štedrý – zaplatil jej plastiku, aby mala vysnívanú veľkosť pŕs, pery jej dá napichať botoxom – a najmä, čoraz častejšie jej začne zverovať svoju zlatú kartu… Ak vás čo len trochu zaujíma svet zlatokopiek, túto knihu prečítate na jeden dych. A na záver sa možno sami seba spýtate „Naozaj sú všetky postavy v tejto knihe iba fikciou?“

debata chyba

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...