Netradičné mená majú poukázať na jedinečnosť dieťaťa

Čo by ste poradili rodičom ešte predtým, ako dieťaťu definitívne dajú netradičné meno? Odpovedá psychologička Hana Tichá.

14.03.2013 16:00
Anketa: Dostali vaše deti mená po rodičoch? Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo ovplyvňuje rodičov pri výbere mena pre ich potomka?
Na výbere mena pre dieťa sa podieľa socioekonomické prostredie rodičov, vzdelanie rodičov, ich vierovyznanie či profesia. Úlohu zohrávajú aj miestne alebo rodinné zvyklosti – niektoré krstné mená sa dedia z generácie na generáciu. Rodičov pri výbere môže ovplyvniť tiež okolie alebo médiá. Trend pomenovávať dieťa podľa známych osobností či postáv z filmov však nie je novinkou, naopak. Ľudia sa nimi dávajú inšpirovať už desaťročia.

Čo si rodičia sľubujú od toho, keď dieťa pomenujú netradičným menom?
Rodičov pri výbere takéhoto mena môžu okrem iného inšpirovať jazykové vplyvy zo zahraničia, vplyv iných kultúr alebo cudzinci, s ktorými sa stretávajú. Výber naozaj netradičného mena v našej kultúre môže súvisieť so snahou poukázať na jedinečnosť a osobitosť ich dieťaťa. V niektorých prípadoch žijú samotní rodičia netradičným spôsobom života, a preto volia aj nezvyčajné meno pre svoje dieťa. Príkladom môžu byť niektoré celebrity.

Aký vplyv má takéto meno na samotné dieťa?
To závisí od toho, ako veľmi je konkrétne meno v danej kultúre či socioekonomickej vrstve zvláštne. Ak ide o meno smiešne alebo ťažko vysloviteľné, môže sa stať dieťa predmetom posmeškov. Podobne ak je napríklad zahraničné meno skombinované s typicky slovenským priezviskom. Nositelia takýchto mien môžu neraz cítiť neistotu a hanbu už pri predstavovaní. Meno je pritom prvé, čím sa predstavujeme svetu. A keď už v tejto fáze nastane u toho druhého človeka údiv alebo smiech, môže to byť pre človeka s netradičným menom nepríjemné.

Čo by ste poradili rodičom ešte predtým, ako dieťaťu definitívne dajú netradičné meno?
V každom prípade si treba pri výbere mena uvedomiť, že dieťa s ním bude žiť celý život. Nejde o záležitosť jedného roka, keď je populárny určitý film, seriál alebo konkrétne meno. Počas rozhodovania o jeho mene si treba predstaviť potomka ako tínedžera alebo v dospelosti a zamyslieť sa, ako by sa mu s jeho menom žilo.

debata chyba

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...