Hudba uvoľňuje obšťastňujúci dopamín. Ako jedlo či sex

Ľudia majú radi hudbu z rovnakého dôvodu ako jedlo alebo sex. Obľúbené melódie totiž mozog podnecujú k vyplavovaniu dopamínu, chemickej látky vyvolávajúcej dobrú náladu, do mozgu.

10.01.2011 17:38
Hudba uvoľňuje obšťastňujúci dopamín. Ako jedlo... Foto:
Hudba uvoľňuje obšťastňujúci dopamín. Ako jedlo či sex
debata

Potvrdzuje to podľa agentúry AP nová štúdia kanadských vedcov. Dopamín sa podieľa na schopnosti mozgu natešiť sa na obzvlášť vzrušujúce hudobné momenty a potom sa nimi opájať. Je zodpovedný za to, že z nich človek pociťuje eufóriu. Už predchádzajúce štúdie ukázali, že dopamín podporujúci komunikáciu mozgových buniek medzi sebou nejakú rolu pri počúvaní hudby hrá. Nový výskum, pri ktorom vedci skenovali mozgy ľudí počúvajúcich hudbu, ukázal, že sa do mozgu vďaka hudbe vyplavuje dodatočný dopamín rovnako ako pri sexe, jedle alebo tiež požívaní drog.

To tiež vysvetľuje, prečo je hudba taká populárne naprieč kultúrami, napísala vedci Robert Zatorre a Valorie Salimpoorová z Gillovy univerzity v Montrealu v článku, ktorý na internete uverejnil vedecký časopis Nature Neuroscience.

Vedci pri výskume pokusným osobám púšťali výhradne inštrumentálnu hudbu. Chceli tak ukázať, že spev nie je pre vytvorenie dopamínovej reakcie nutný. Podľa Salimpoorovej však bude nutné preskúmať v ďalšom výskume, ako k príjemným pocitom prispievajú ľudské hlasy v hudbe. Pri doterajších pokusoch bola použitá hudba najrozličnejších žánrov od klasiky a džezu až po punk. Medzi najznámejšie použité kusy patrili aj melancholické skladby ako Adagio Samuela Barbera alebo Mesačný svit Clauda Debussyho.

Vedci si na skenovanie mozgovej aktivity vybrali osem ľudí, o ktorých vedeli, že majú radi určité hudobné diela. To expertom umožnilo skúmať, ako sa v mozgu prejavuje jednak očakávanie obľúbeného motívu, jednak jeho príchod. Ukázalo sa, že pri počúvaní obľúbených skladieb sa ľuďom vyplavovalo do oblasti mozgu zvanej striatum (pruhované teliesko v šedej hmote) viac dopamínu ako pri počúvaní inej hudby.

Výsledky výskumy ďalej ukázali, že počas 15 sekúnd pred príchodom „mrazenia“ sa dopamín vyplavoval do inej časti pruhovaného telieska než od momentu, keď sa dostavilo vyvrcholenie hudobného pôžitku. Oblasť mozgu zodpovedná za očakávanie vrcholu je totiž spojená s tými časťami, v ktorých sa vytvára predikcia. Oblasť reagujúca na samotný príchod hudobného vrcholu je zase prepojená s limbickým systémom mozgu, v ktorom sa rodia emócie, vysvetľuje Zatorre.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...