Svet si zvolil nových sedem prírodných divov

Celosvetové hlasovanie sa skončilo 11. 11. 2011 o 11. hodine a 11. minúte a výsledkom je nový zoznam siedmich prírodných krás.

30.11.2011 10:31
Svet si zvolil nových sedem prírodných divov Foto:
Svet si zvolil nových sedem prírodných divov
debata

Víťazmi sú amazonský dažďový prales, kórejský ostrov Čedžu, vietnamský záliv Halong, argentínsko-brazílske vodopády Iguazú, indonézsky národný park Komodo, filipínska podzemná rieka Puerto Princesa a stolová hora v Južnej Afrike. Zo siedmich divov sa teda štyri nachádzajú v Ázii, dva v Južnej Amerike, jeden v Afrike a Európa tentoraz obišla naprázdno.

Vyhlásenie nových siedmich divov prírody zaznamenali médiá na celom svete. Komentáre siahali od potešenia, ktoré vyjadrili „víťazné“ krajiny, až po milostivé akceptovanie výsledkov zo strany neúspešných „súperov“.

Brazília: „Výber vodopádov a Amazonu medzi 7¤nových divov dáva nový imidž dvom našim hlavným turistickým cieľom. Posilňuje to obraz Brazílie ako krajiny so širokým spektrom turistických destinácií. Ochrana týchto dvoch krásnych miest je v súlade s našou rastúcou ekonomikou, ktorá bude v roku 2020 piata najväčšia na svete,“ povedal šéf brazílskeho turistického zväzu Embratur Flavio Dino.

Naopak, Austrália bola sklamaná: „Austrálske prírodné ikony medzi víťazmi chýbali, hoci Veľká útesová bariéra bola dávno považovaná za favorita. Ale do zoznamu sa nedostali ani Kilimandžáro, Mŕtve more či americký Grand Canyon,“ napísal denník The Telegraph. Filipínci sa zasa tešili, že podzemná rieka Puerto Princesa v provincii Palawan sa spomedzi utajených krás teraz prepracuje na globálne turistické mapy, čo prinesie krajine zvýšený cestovný ruch. Južná Afrika očakáva, že vďaka svojej stolovej hore teraz ročne priláka o 108 000 med­zinárodných turistov viac.

Kórejský guvernér provincie Čedžu Woo Keun-min povedal: „Som taký šťastný, že nemám slov. Oceňujem podporu ľudí z celej krajiny. Počas štyroch rokov hlasovania, na ktorom sa zúčastnila miliarda ľudí, ostrov Čedžu získaval uznanie. Teraz začne písať novú kapitolu nielen v turizme, ale v každej oblasti.“ Vietnamské ministerstvo kultúry, športu a turizmu oslávilo víťazstvo zálivu Halong galavečerom v Hanoji.

Izrael síce neoslavoval, ale ocenil, že vďaka masívnej kampani za posledné dva roky stámilióny ľudí z celého sveta spoznali Mŕtve more. Medzi sedem víťazov sa nakoniec neprepracovali ani Kanaďania: „Žiadny div, ale neľutujeme. Je to trochu sklamanie, ale neplačeme. Vyvolali sme vlnu záujmu o náš záliv Fundy,“ písalo sa v ich tlači. Vďaka kampani na voľbu nových prírodných divov získali osem miliónov dolárov, čo je viac ako ročný rozpočet na turizmus v tejto provincii. „Sme určite kanadským top divom,“ utešujú sa.

Podobne by výsledky mohlo brať aj päť európskych krajín, ktorých kandidáti neuspeli: nemecký Čierny les, poľské Mazurské jazerá, talianska sopka Vezuv, Moherské útesy v Írsku či alpský vrchol Matterhorn, o ktorý sa delia Taliansko a Švajčiarsko.

Text: kse pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK, PROFIMEDIA

+4
debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...