Elektronické knihy otvárajú fantastické možnosti aj autorom

Radovan Ščibrany hovorí o tom, ako sa elektronické knihy stali neoddeliteľnou súčasťou sortimentu online kníhkupectva Martinus.

10.03.2012 12:04
Elektronické knihy otvárajú fantastické... Foto:
Elektronické knihy otvárajú fantastické možnosti aj autorom
debata

Podľa neho je hodnota knižky hlbšie, ako na jej papierovom/elek­tronickom povrchu. Navyše elektronická a papierová kniha sa môžu výborne dopĺňať.

Ako dlho sa zaoberáte distribúciou elektronických kníh a aké s tým máte skúsenosti?
Elektronické knihy ponúkame od decembra 2010. Za takmer 15 mesiacov sme zistili, že ak ponuka kníh v elektronickej forme stále rastie, je zaujímavá a aktuálna, nájdu si e-knihy cestu k čoraz viac čitateľom.

Je teda čitateľská obec pripravená na elektronickú knihu?
Určite áno. Trvalo rastúci záujem o e-knihy nám to dokazuje. Čitatelia dokážu oceniť a využiť výhody, ktoré e-knihy prinášajú. Nielen to – čitatelia tieto výhody vyslovene vyhľadávajú. Samozrejme to nie je prípad každého čitateľa, množstvo ľudí má a stále bude mať rado „klasiku“. Je však zaujímavé sledovať, ako môže pôvodne až ,,militantný" postoj k e-knihám obmäkčiť prvá skúsenosť s čítačkou. Na tej totiž elektronická knižka vyzerá prakticky rovnako ako papierová, môžeme ich v nej mať naraz prakticky koľko chceme, pohodlne sa s ňou cestuje…

Obchoduje sa s elektronickými knihami inak ako s papierovými?
Áno aj nie. Z logistického hľadiska je to samozrejme diametrálne odlišné, keďže sa presúvame do „virtuálneho“ priestoru. E-knihy je možné doručovať čitateľom do niekoľkých sekúnd, nikdy sa nevypredajú, skladová zásoba je prakticky nekonečná. Na druhú stranu je to so samotným životom e-knihy v obchode veľmi podobné, ako v prípade tlačenej knižky – množstvo starostí a radostí. To podstatné však zostáva prakticky nezmenené – ponúkame čitateľom príbehy a budujeme si medzi sebou dlhodobý vzťah, v ktorom sa snažíme dosiahnuť spokojnosť na oboch stranách. V tomto zmysle je e-kniha len ďalším produktom, či možno trefnejšie, službou, ktorá má svoje špecifiká.

Ako sa k novinke stavajú autori? Chcú šíriť svoje diela elektronicky?
Opäť áno, aj nie – ako ktorí. V súvislosti s autormi sa najčastejšie hovorí o rizikách spojených s neautorizovaným kopírovaním. Určitá opatrnosť je samozrejme na mieste. Druhou stranou mince však je, že e-knihy aj autorom otvárajú fantastické možnosti. Treba preto nájsť rovnováhu a nebáť sa nových príležitostí. Mnohí to už pochopili a ich elektronické knihy slávia úspech.

Hrozí pri elektronickej knihe väčšie obchodné riziko ako pri knihách papierových?
Nuž rozhodne úplne iného charakteru. Nemôže sa totiž stať, že nám zostane plný sklad nepredaných e-kníh. Na druhej strane, s plným skladom kníh sa zasa nemôže stať, že vám ho niekto skopíruje prakticky v priebehu niekoľkých minút. Dostávame sa teda do novej polohy, keď je kľúčové, aby ľudia podporovali svojich autorov, vydavateľov a kníhkupcov. Kým bude platiť, že si ľudia e-knihy radšej kúpia, ako by zháňali pirátske verzie, čaká nás pekná budúcnosť. Ak to tak nebude, je otázka, či budú nové, kvalitné diela vznikať. Zadarmo sa dlho pracovať nedá. Preto bude kľúčové ponúkať hodnotu, ktorú čitatelia radi ocenia.

Text: hd pre Pravda magazín
Foto: archív Radovana Ščibranyho

debata chyba

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...