Historik Pavel Dvořák: Istý čas som sa históriou nezaoberal z trucu

História si ma však napokon našla. Vrátil som sa k nej a neľutujem. Dáva mi veľmi veľa a je celkom jedno, či je leto alebo zima.

26.08.2012 15:42
Historik Pavel Dvořák: Istý čas som sa... Foto:
Historik Pavel Dvořák: Istý čas som sa históriou nezaoberal z trucu
debata

Keď boli naše deti malé, nezriedka sa stávalo, že nechceli rozprávku pred spaním, ale žiadali: „Tato, rozprávaj, ako si bol malý.“ Povedané inými slovami, zaujímali sa o históriu, o minulosť, lebo dejiny vlastného rodu sú tou najzákladnejšou históriou. Zaujíma takmer každého. Najmä dnes je to veľká móda.

Aj to sa pamätám, ako sme na vysokej škole obdivovali francúzskych existencialistov a ktosi z filozofov nám povedal, že podľa Sartra prítomnosť fakticky ani nejestvuje, lebo len čo poviete „Som“, už sa to stáva minulosťou: „Bol som…“

Tým som chcel povedať, že bez histórie niet života, okrem iného aj preto, že história je skúsenosť, ktorá nám pomáha prežiť. Stále sa treba opierať o skúsenosti – svoje vlastné i ostatných ľudí. Pravda, pre mňa je história prácou a ja milujem svoju prácu. Pracujem stále, aj keď nepracujem; rozmýšľam si, uvažujem, overujem. Ale vypnúť dokážem. Mám rád prírodu, bez pobytu v prírode si svoj život neviem predstaviť. Keď napríklad splavujeme rieku alebo sa túlame po horách, musím riešiť existenčné otázky, ako zísť nebezpečný úsek, ako sa chrániť pred slnkom či dažďom, ako postaviť stan, rozrobiť oheň, uvariť večeru, bezpečne prespať. V takých chvíľach nie je čas myslieť na niečo iné. Azda iba večer, keď človek hľadí do ohňa, a tak sa dobre sa spomína (čo je vlastne tiež história).

Aj v mojom živote bolo niekoľko rokov, keď som sa históriou nezaoberal. Urobil som to uvedomele, schválne, takmer z trucu, keď som dokončil štúdium histórie na vysokej škole, lebo to bola história päťdesiatych rokov, ktorú som študoval, bola plná schém, téz a neprávd, bola bez života a romantiky, a tak som sa stal na desať rokov novinárom a boli to úžasné časy, v ktorých som sa venoval výhradne dnešku; keby ten dnešok – v súlade so Sartrom – nebol už dávno predvčerajškom.

História si ma však napokon našla. Vrátil som sa k nej a neľutujem. Dáva mi veľmi veľa a je celkom jedno, či je leto alebo zima.

Text: -hd- pre magazín Pravdy
Foto: TASR

debata chyba

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...