Vianoce - v každom kúte sveta inak...

Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav... Ak túžite po originalite, nemusíte robiť extrémy, vyberte si niečo z nasledovných zvykov vo svete a ozvláštnite si Vianoce.

16.12.2012 10:31
Vianoce - v každom kúte sveta inak... Foto:
Vianoce - v každom kúte sveta inak...
debata

Škandinávia
Ak chcete „vymeniť“ nášho Ježiška za Santa Clausa, práve v Škandinávii je jeho oficiálny domov. Napriek tomu v niektorých krajoch tu nosí darčeky malý škriatok Julenisse. Jeden aj druhý robia rovnakú prácu – večer rozkladajú darčeky pod stromček. Severania väčšinou trávia Vianoce v kruhu rodiny, spievajú koledy a tancujú. Pre tých, ktorí nemajú domov, pripravujú večeru radnice. Večera pozostáva z lososa a nakladaného sleďa v octe, no všetci si pochutnávajú aj na šunke, párkoch, šalátoch a ryžovom pudingu. Pije sa vianočné pivo, alebo rôzne likéry.

Mexiko
Mexičania sa na Vianoce začínajú pripravovať už deväť dní pred 24. decembrom, čo sa volá Posada. Keďže Mexičania milujú príbehy a oslavy, ľudia v dedine sa dohodnú, ktorá domácnosť bude mať kedy Posadu. Každý deň sa postupne v jednotlivých domoch hrá príbeh o tom, ako Mária s Jozefom hľadali v Betleheme miesto na prenocovanie. Obyvatelia domu, kde sa hrá, predstavujú krčmárov, ktorí odmietajú prijať rodinu na nocľah a pútnikov hrajú deti či dospelí zo susedstva. Až v treťom dome zoženú nocľah a potom nasleduje oslava pre deti.

Dvadsiatehoštvrtého decembra idú všetci na polnočnú svätú omšu a slávnostná večera nasleduje až po nej. Pozývajú na ňu aj osamelých ľudí alebo bezdomovcov. Darčeky dostanú deti až na Troch kráľov, lebo vtedy bol obdarovaný aj Ježiško. Zaujímavosťou je koláč, v ktorom je zapečená malá postavička Ježiša a kto ju objaví, bude druhého februára na sviatok Obetovania Pána hrať rodiča malého Ježiška. Samozrejme, že u tohto šťastlivca sa potom koná aj večierok. Mexičania majú dlhý program, ale s darčekmi sa až tak netrápia. Napriek týmto pekným tradíciám aj tu badať vplyv Santa Clausa a niektoré rodiny ho začínajú preferovať.

Kanada
V Kanade sa náboženský podtext Vianoc stratil už po roku 1875. Vianoce sa tu slávia ako „festival a čas keď sa stretávajú rodiny a priatelia“. Každoročne sa usporadúva Vianočný banket, ale bez stromčeka a darčekov, samozrejme, Kanaďania nie sú. Darčeky nosí Santa Claus, jeho sane ťahá deväť sobov, ale zvyky sa v rôznych oblastiach odlišujú. Väčšinou majú na Štedrú večeru, alebo obed pečeného moriaka so zeleninou, vianočný puding s brandy a koláčiky plnené sušeným ovocím.

Austrália
Keďže tam nie je výnimkou tridsať stupňov na Štedrý deň, aj Santa Claus sa teplému počasiu musí prispôsobiť. Soby nechá v Škandinávii a on pobehuje po plážach, poprípade ešte k tomu surfuje či používa záchranársku loď, z ktorej rozdáva deťom darčeky. Austrálčania Vianoce trávia na pláži, idú na výlety do prírody, niektorí zostanú doma, kúpu sa v bazénoch, hrajú kriket a podobne. Čo sa týka jedla, tiež sú prejedení, podáva sa morka, šunka, bravčovina, koláč plnený mletým mäsom a slivkový puding. Zaujímavosťou je, že do pudingu často pridávali počas zlatej horúčky kúsky zlata, dnes doňho zapekajú len drobnosť pre šťastie.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...