Skrytá soľ = skrytý zabijak. Tušili ste, že viac ako v slaných čipsoch jej nájdete v jedle, ktoré je na našom stole takmer denne?

TASR, Zdeno Gáfrik, Pravda | 11.09.2024 11:30
Morská, himalájska, perzská... Je drahá soľ... Foto:
Nadmerné solenie je nezdravé a vedie k zvýšenému riziku rôznych zdravotných ochorení.

Aj preto odborníci odporúčajú solenie stravy obmedziť a vyhýbať sa konzumácii kupovaných omáčok, dresingov či instantných produktov. Pozor si treba dávať aj pred takzvanou „skrytou“ soľou. Nachádza sa prevažne v spracovaných potravinách, ako sú údeniny, mrazené mäso s prísadami soli, mäsové konzervy, paštéty, údené a konzervované ryby, ale napríklad aj v syroch.

Nie za haluškami, ale prívarkami alebo kôprovou omáčkou by mohli chodiť turisti do Bratislavy
Video
Hovorí foodbloger Daniel Feranec alias Čoje / Zdroj: TV Pravda

Nadmerné solenie môže viesť k zvýšenému riziku vzniku vysokého krvného tlaku, s čím úzko súvisí riziko ďalších kardiovaskulárnych ochorení. Dlhodobý nadmerný príjem soli je spájaný aj so vznikom rakoviny žalúdka, obezity, osteoporózy, Meniérovej choroby a ochorenia obličiek. Takto neliečené ochorenia môžu viesť k invalidite alebo smrti v dôsledku mŕtvice, k zlyhaniu srdca alebo obličiek.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby denný príjem soli nepresahoval 5 gramov soli denne, čo je približne jedna čajová lyžička. To zodpovedá približne 2 000 mg sodíka.

Americké zdravotnícke organizácie ako American Heart Association odporúčajú ešte prísnejší limit, a to znížiť denný príjem sodíka na 1 500 mg sodíka (asi 3,75 gramu soli) denne, najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo inými rizikovými faktormi pre srdcové ochorenia.

Náš bežný jedálniček obsahuje soľ v rozličných formách. Na čo si dať pozor a obmedziť, prípadne úplne vylúčiť z jedálnička? Pozrite si náš zoznam potravín a jedál s vysokým obsahom soli. Obsah soli je uvedený ako približné hodnoty na 100 gramov alebo porciu. Spracované potraviny majú zvyčajne najvyšší obsah sodíka kvôli pridaným konzervantom a zvýrazňovačom chu­ti.

1. Sójová omáčka
Obsah sodíka: 5 500 – 7 000 mg na 100 ml
Dôvod: Sójová omáčka sa fermentuje s vysokým množstvom soli, aby si udržala chuť a zabránila kazeniu počas dlhej fermentácie.

šunka Čítajte viac Presvedčivejší dôkaz tu ešte nebol! Stačia dva plátky šunky denne a riziko neustále stúpa. Toto môže obľúbená pochúťka spôsobiť

2. Spracované mäso (slanina, šunka, klobásy)
Obsah sodíka: 1 300 – 2 000 mg na 100 g
Dôvod: Spracované mäso sa často nakladá alebo údi, pričom sa používa soľ ako konzervant a zvýrazňovač chuti. Soľ pomáha predlžovať trvanlivosť a bráni rastu baktérií.

3. Konzervované polievky
Obsah sodíka: 1 000 – 1 800 mg na porciu
Dôvod: Soľ sa pridáva na konzerváciu polievky a zlepšenie chuti. V predpripravených polievkach sa bežne používa veľa soli na zlepšenie chuti a stability počas skladovania.

4. Tavený syr (napr. americký syr)
Obsah sodíka: 1 200 – 1 600 mg na 100 g
Dôvod: Soľ sa pridáva počas výroby syra na zlepšenie chuti a konzistencie, pričom pôsobí aj ako konzervant.

5. Nakladaná zelenina a olivy
Obsah sodíka: 1 000 – 1 500 mg na 100 g
Dôvod: Soľ sa používa pri nakladaní zeleniny na fermentáciu a konzerváciu, čím im dodáva charakteristickú kyslastú chuť.

uhorky, šalát, zelenina, uhorka Čítajte viac Asi vás neprekvapí, že uhorky sú ako zdravý zázrak. Ale tušili ste, čo dokážu v kúpeľni alebo pri čistení?

6. Mrazené jedlá (pizza, lasagne)
Obsah sodíka: 500 – 1 500 mg na porciu
Dôvod: Tieto jedlá sú predom ochutené a konzervované, pričom sa používa veľa soli na zachovanie chuti aj po zmrazení.

7. Rôzne omáčky a dressingy (napr. šalátové omáčky)
Obsah sodíka: 700–1 200 mg na 100 g
Dôvod: Omáčky často obsahujú veľa soli na dochutenie a zvýraznenie chuti, aj keď sa používajú iba v malom množstve.

8. Slané snacky (čipsy, praclíky)
Obsah sodíka: 500 – 1 200 mg na 100 g
Dôvod: Tieto snacky sú často pokryté soľou, aby poskytli slanú chuť a povzbudili spotrebu.

9. Fast-food občerstvenie (hamburgery, hranolky, vyprážané kurča)
Obsah sodíka: 600 – 1 200 mg na porciu
Dôvod: Rýchle občerstvenie obsahuje veľké množstvo soli v mäse, žemliach, omáčkach a hranolkách na zlepšenie chuti a predĺženie trvanlivosti.

10. Chlieb a pečivo
Obsah sodíka: 400 – 700 mg na 100 g
Dôvod: Soľ je dôležitou zložkou pri pečení chleba, pretože reguluje aktivitu kvasiniek, spevňuje cesto a zlepšuje chuť.

Strukoviny, krúpy, zelenina a... Uvarte si hŕstkovú polievku na 10 spôsobov Čítajte viac Strukoviny, krúpy, zelenina a... Uvarte si hŕstkovú polievku na 10 spôsobov

V našom jedálničku sa často objavujú aj potraviny, ktoré by sme nepovažovali za slané, no pritom obsahujú relatívne vysoké množstvo soli. K nim sa radia napríklad raňajkové cereálie – niektoré cereálie obsahujú pridanú soľ na vyváženie sladkosti a zvýraznenie chuti a môže to byť až 300 – 700 mg na 100 gramov. Vysoký obsah soli má napríklad aj kečup. Až medzi 900 a 1 100 mg na 100 gramov kečupu môže obsahovať toto dochucovadlo. Dôvodom je, aby bola zvýraznená chuť paradajok a aby soľ slúžila ako konzervant. Soľ sa nachádza napríklad aj vo fitness tyčinkách, keksíkoch a sušienkach a netreba zabúdať ani na niektoré minerálne vody s vysokým obsahom sodíka. Pri častej konzumácii minerálnych vôd môžete na sebe pozorovať opuchy nôh, bolesti hlavy alebo únavu.

Daniel Feranec alias Čoje Čítajte viac So šéfkuchármi sa nekamarátim, chcem byť na strane zákazníkov, hovorí foodbloger Čoje

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ