Jej krása brala dych, svet módy formuje dodnes. Ikona Catherine Deneuve je vzorom aj v 80-ke, toto sú jej najkrajšie podoby

Zdeno Gáfrik, ČTK | 23.10.2023 07:00
Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969. Foto:
Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969.
Za viac ako polstoročia aktívnej hereckej kariéry nakrútila viac ako stovku filmov. Filmové umenie však nebolo to jediné, čím sa slávna Catherine Deneuve preslávila.

Francúzska herečka, ktorá v nedeľu 22. októbra oslávila okrúhle 80. narodeniny, je dodnes považovaná za jeden z kultových symbolov krásy 20. storočia a ženu, ktorá sa výrazným spôsobom podieľala na formovaní podoby módy, štýlu a ženského vnímania krásy.

Monica Bellucci a režisér a producent Tim Burton Čítajte viac Zamilovaná Monica Bellucci urobila veľký krok: Našla som muža, teraz vám ho ukážem... na festivale v Ríme ohúrili láskou

Blondínku, ktorá debutovala v roku 1957 ako trinásťročná vo filme Gymnazistky, pritom k móde ťahala vlastná túžba. „Vždy ma zaujímala móda a chcela som byť návrhárka. Ešte po prvom filme (spomenuté Gymnazistky), do ktorého ma vybrali v trinástich, som nebola rozhodnutá, či chcem naozaj hrať,“ uviedla neskôr v jednom zo svojich rozhovorov.

Herečka Catherine Deneuve v roku 1957 na zábere...
Herečka Catherine Deneuve v roku 1962.
+9Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969.

Hoci herectvo napokon zvíťazilo, s módou a jej tvorcami spojila Catherine Deneuve svoj život tiež. Rodáčka z Paríža sa veľmi rýchlo ocitla v spoločnosti miláčika francúzskej smotánky a umelcov, dizajnéra Yvesa Saint Laurenta. Ich spojenie bolo kľúčové pre formovanie francúzskej módy, ale aj vnímania svetového dizajnu. Catherine sa objavovala v jeho najnovších kreáciách a svoju klasickú krásu často spájala s kreáciami, ktoré boli v čase svojho vzniku prelomové a stali sa ikonickými. Zároveň si pritom uchovávala jednoduchosť a nenútenú eleganciu – prvky, ktoré sa pre jej štýl stali signifikantnými.

zväčšiť Herečka Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint... Foto: Profimedia
Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint Laurent Herečka Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint Laurent v roku 1986.

Špeciálnu pozornosť bude mať navždy Deneuveovej vzhľad. Jej plavé kadere spojené s hlbokým pohľadom a krásnymi očami, často orámovanými dokonalou mačacou linkou, z nej neurobili len ikonu krásy, ale tiež herečku, ktorá sa dočkala niekoľkých desiatok titulných stránok. Na obálke Vogue Paris sa ocitla už začiatkom 60-tych rokov a opakovane potom nasledujúce dekády.

Catherine Deneuve Čítajte viac Catherine Deneuve. Tajomná múza má 80 rokov

Fotografovala módu do módnych editoriálov a jej fotografie viseli v kaderníctvach, kde sa ženy snažili docieliť jej farbu vlasov, prosili o nadýchaný účes, prípadne sa doma snažili kopírovať jej nenútený, na jednej strane priam nevinne pôsobiaci, na druhej zároveň veľmi zvodný mejkap a vzhľad. Jej tvár aj filmové umenie, ktoré prezentovala, boli dokonalým odrazom toho, čo raz o sebe povedala sama. „Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že som silná, ale zároveň aj zraniteľná.“

zväčšiť Herečka Catherine Deneuve s kabelkou Sac de... Foto: Profimedia
Catherine Deneuve Herečka Catherine Deneuve s kabelkou Sac de Jour Nano v odtieni Mimosa Yellow od Saint Laurent na prehliadke Saint Laurent.

Deneuve svoju lásku pre módu a štýl nikdy neobmedzovala len na nosenie jedného tvorcu, bola miláčikom mnohých ďalších a zároveň ambasádorkou viacerých parížskych módnych ateliérov. Aj v čase, keď oslavuje okrúhlu osemdesiatku, je považovaná za symbol krásy a vzor štýlu. Teraz najčastejšie oblečená v kúskoch Louis Vuitton či modeloch Prada alebo Dior. V našej galérii si pozrite tie najštýlovejšie podoby francúzskej herečky od štartu jej kariéry až po dnešok.

Sophie Marceau v roku 1999 v snímke Jeden svet...
Aj francúzska herečka a speváčka Vanessa...
+48Francúzska herečka Lea Seydoux v kreácii Louis...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ