Paríž opäť láka slávnym obchodným domom! 16 rokov rekonštrukcie, výsledok ohúri

ČTK, Pravda | 25.06.2021 15:00
France Samaritaine Department Store Foto: ,
Interiér obnoveného a zrekonštruovaného obchodného domu La Samaritaine v Paríži.
V centre Paríža v stredu po 16 rokoch mimo prevádzky otvorili jeden z najznámejších obchodných domov: La Samaritaine. Prestavba a opravy pamiatku z prelomu 19. a 20. storočia premenili na chrám luxusu, ktorý cieli najmä na turistov, napísala agentúra AFP.

„Je tu francúzske umenie žiť,“ vyhlásil niekoľko dní pred otvorením francúzsky prezident Emmanuel Macron. La Samaritaine býval najznámejším a najväčším parížskym obchodným domom, v ktorom si zákazníci mohli vybrať z ohromnej ponuky tovaru siahajúcej od kvetín, plaviek a cukroviniek po klobúky. Jeho brány sa ale uzatvorili roku 2005, pretože historická budova nespĺňala bezpečnostné predpisy.

„Predtým to bolo úžasné, bolo tu úplne všetko, vážne úplne všetko: železiarstvo, biela technika, galantéria … S matkou sme sem chodili stále, mohli ste tu nájsť ešte aj kľučky,“ spomína na predchádzajúcu podobu obchodného domu 71-ročná Jocelyne Gaillotová, ktorá sa na znovuotvorenie budovy prišla pozrieť so svojou sestrou. „Sme šťastné, nič si nekúpime, ale prišli sme sa pozrieť,“ dodáva.

Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...
Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...
+3Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...

La Samaritaine teraz dostal novú podobu: na nákupnej ploche 20 000 metrov štvorcových sa rozkladajú luxusné obchody 600 značiek módy, gastronómie a životného štýlu. V obchodnom dome na pravom brehu Seiny, na dohľad od múzea Louvre, sa nachádzajú tiež štyri reštaurácie, vrátane jednej pre najnáročnejších stravníkov pod taktovkou michelinského šéfkuchára Arnauda Donckeleho. Počíta sa tiež s prepychovým hotelom so 72 izbami a s výhľadom na parížsku rieku, ktorý sa otvorí 7. septembra.

„Je to znovuzrodenie. Nastúpil som v 21 rokoch po príchode z mojej Kabýlie (alžírskeho regiónu),“ spomína 53-ročný Mourad Khat, jeden z pôvodných zamestnancov obchodného domu. „Vtedy to bolo viac ľudové, dnes je to luxusné,“ dodal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LVMH (@lvmh)

La Samaritaine počíta aj s jasľami a 97 sociálnymi bytmi. Celkovo sa o neho stará okolo 3000 zamestnancov, vrátane niekoľkých málo tých, ktorí tu podobne ako Khat pracovali aj pred uzavretím.

Preslávenú budovu v štýle art deco po rekonštrukcii dopĺňa okrem iného sto metrov dlhý pohyblivý chodník, ktorý ho tunelom spája s parkoviskom. Prestavba zahŕňa moderný zvlnený sklenený exteriér od japonskej architektonickej firmy Sanna. Výrobca luxusného tovaru a vlastník budovy LVMH na prebudovanie vynaložil 750 miliónov eur. „Je veľkolepý, detaily na schodisku, konštrukcie. Je úžasné, že zachovali originálne prvky,“ radovala sa z opravenej budovy 29-ročná holandská turistka, ktorá sa o znovuotvorení dozvedela náhodou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LVMH (@lvmh)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ