Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

Pravda, nb | 11.06.2021 06:00
polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo,... Foto:
Ako sa správne zbaviť kuchynského odpadu?
Vyhadzujeme priveľa potravín. V našich košoch končí nielen pečivo, ovocie a zelenina, ale aj varené jedlo. Na každého Slováka pripadá ročne 163 kilogramov vyhodených potravín.

Na Slovensku ročne vyhodíme až 860 tisíc ton potravín, čo je približne 163 kg na obyvateľa. Ak si prepočítame, koľko kilogramov potravín ročne týmto spôsobom zlikviduje 4-členná rodina, výsledok je alarmujúci.

Až 50 percent potravinového odpadu pochádza z domácností, pričom 9 percent domácností vyhadzuje odpad denne. Ktoré potraviny končia v našich košoch najčastejšie? „Je to najmä chlieb a pečivo, ovocie, zelenina a netreba zabúdať ani na varené potraviny a zvyšky varených jedál,“ približuje Katarína Kretter z OZV ENVI – PAK.

Istému objemu odpadu sa, samozrejme, vyhnúť nedá, ale keď už vznikne, nemusí skončiť v kontajneri. Ideálnym riešením je kompostovanie, keď sa biologický odpad pomocou prirodzeného rozkladu premieňa na organické hnojivo vhodné napríklad pre pestovanie rastlín.

chladnička, skladovanie potravín Čítajte viac Neplytvajte! Poznáte rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a spotrebujte do...?

Najviac potravinového odpadu vzniká v kuchyni a to je miesto, kde sa treba zamerať na jeho správne triedenie. „Všetky obaly treba vytriediť podľa toho, z čoho sú zložené – sklo, papier, plast, tetrapak, kovové obaly – pre všetky existuje zber po celom Slovensku,“ opisuje Kretter. Zároveň jasne vysvetľuje, čo považujeme za kuchynský odpad, čo v žiadnom prípade nepatrí do kompostéra a aj to, ako zlikvidovať napríklad pokazené mäso či nedeľnú polievku, ktorá nám skysla. Pozrite si video pre TV Pravda. (vyššie v článku)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ