Tipy, triky a nápady: Najlepšia mozarella

magazín Varecha | 24.03.2021 15:00
Mozarella Foto:
Mozarella je čerstvý mäkký syr, treba ho podľa možnosti po otvorení zjesť čo najskôr.
Najlepšia a najdrahšia mozarella sa vyrába podľa starej tradície z byvolieho mlieka v talianskom regióne Kampánia.

Keďže byvolie stáda nie sú až také veľké, aby dokázali pokryť potrebu tohto populárneho syra, mozarella, ktorú dostať bežne v obchodoch, sa vyrába z kravského mlieka. Keďže ide o čerstvý mäkký syr, treba ho podľa možnosti po otvorení zjesť čo najskôr. Ak ju otvoríte, ale hneď nepoužijete, treba dbať na to, aby bola celá ponorená do roztoku, v ktorom sa predáva.

Čo je Noilly Prat

Možno ste sa stretli v receptoch s názvom Noilly Prat. Za zaujímavým názvom sa skrýva mimoriadne suchý vermut, ktorý sa vyrába v malom francúzskom meste Marseillan, 10 km od Marseilles. Vyrába sa podľa tajnej receptúry, z lokálneho bieleho vína, byliniek, korení a trochy destilátu. Na varenie sa hodí preto, lebo na rozdiel od sladšej a alkoholickejšej konkurencie v Noilly Prat dominuje ovocná aróma.

Tajomstvá cestovín

Na varenie cestovín treba dostatok vody, na 100 gramov by jej mal ísť aspoň liter a treba, aby bola dostatočne slaná. To, ako cestoviny uvaríme, je vyslovene otázka chuťových preferencií, treba myslieť ale na to, že cestoviny aj po vybratí z vody ešte „dôjdu“. Al dente sa ale dajú uvariť len sušené cestoviny, čerstvo pripravené budú vždy mäkké.

K ovocnému šalátu

Rozmýšľate, akú marinádu urobíte na ovocný šalát? Možností je určite veľa. Nasledujúca patrí medzi menej používané, ale stojí za odskúšanie – je to jablková šťava, ktorú zredukujete na polovicu pôvodného objemu. Šalát tak dostane delikátnejšiu chuť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ