Talianska či japonská, kalórie svetových kuchýň siahajú vysoko. A čo naše halušky?

Pravda | 29.03.2021 07:00
špagety, cesnak, medvedí cesnak, šampiňóny Foto:
Talianska kuchyňa je bohatá na cestoviny všetkého druhu. A aj preto má vysoký podiel sacharidov.
Aj vy patríte medzi fanúšikov pizze alebo si pravidelne varíte doma cestoviny? A čo napríklad také suši? Objednávka až domov aspoň raz týždenne? Pozor, pri všetkých spomenutých jedlách hrozí nadmerný prísun kalórií.

Nedávna štúdia portálu GolfSupport.com priniesla zoznam najkalorickejších lokálnych kuchýň, ktoré sa tešia obľube po celom svete. Prekvapenie sa však ani veľmi nekonalo. Prvenstvo v rebríčku si totiž uchmatla kuchyňa talianska so svojimi cestovinami, pizzou, mäsovými omáčkami, množstvo syra a olivového oleja.

Priemerné jedlo z talianskej kuchyne má kalorickú hodnotu vyše 740 kalórií, ako poznamenal portál a aby toho nebolo málo, upozorňuje aj na obsah tuku. Ten je relatívne vysoký – v priemere až 43 gramov tuku obsahuje jedlo talianskej kuchyne.

Talianska kuchyňa sa síce zvykne zaraďovať k stredomorskej kuchyni, vo všeobecnosti považovanej za zdravú – to však platí len vtedy, ak varíte talianske jedlá s množstvom zeleniny a šetríte syrom či cestom. Omnoho zdravšie vychádzajú zo zoznamu typické pochúťky kuchyne Španielska a Grécka – tie sa dokonca umiestnili na opačnom konci rebríčka – medzi kuchyňami s najnižším počtom kalórií.

Na druhej priečke najkalorickejších kuchýň sveta skončila kuchyňa mexická, ktorá sa teší popularite okrem vlastnej krajiny najmä v USA. Priemerná kalorická hodnota mexického jedla (na 1 porciu) sa ráta okolo 586 kalórií. Relatívne nízky je podiel cukru, tuku je menej ako v talianskej kuchyni, ale stále by sa dalo z neho ubrať. Tretiu priečku si potom uchmatla japonská kuchyňa, ktorej dominantou v celosvetovom meradle sú najmä pochúťky suši z ryže a surových rýb. Fajnšmekri ich ocenia, ale tiež dobre vedia, že patria medzi kalorické pokrmy. V priemere je hodnota jedla z japonskej kuchyne 576 kalórií, teda len o pár menej ako v mexickej.

Pozitívom v prípade japonskej kuchyne je však určite nižší obsah tuku v jedle, naopak, obsah surovín ako je ryža alebo rôzne strukoviny však navyšuje obsah cukrov v priemernej porcii pokrmu.

Keďže však výsledky v ankete vznikli vyrátaním kalorickej hodnoty tria typických jedál tej-ktorej kuchyne a ich následnej spriemerovaním, jednotlivé kalorické hodnoty sa môžu líšiť, smerom nadol, ale určite aj smerom nahor. Napríklad, ak namiesto tradičných špagiet s mäsovou omáčkou máte radšej cestoviny so syrovými omáčkami. V tom prípade určite pribúda tuku aj kalórií.

Súčasťou prieskumu nie je typická slovenská kuchyňa. Ak by sme však do nej zaradili také typické jedlá ako sú halušky s bryndzou, ich kalorická hodnota by určite nebola medzi najnižšími, skôr naopak. Podľa portálu Jedalnicek.eu je kalorická hodnota slovenskej pochúťky 234 kalórií na 100 gramov, čo pri tradičnej 300-gramovej porcii činí 702 kalórií.

Video
Láska prechádza cez žalúdok. V tomto videu nám to dokáže spevák a skladateľ Samuel Tomeček a jeho šarmantná manželka Sophie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ