Pečieme na Vianoce: Poznáte kuch, džatkance či stružliny?
Škoricové stružliny
Na 6 porcií potrebujeme:
250 ml vody, 250 g hladkej múky, 125 g masla, štipka soli, 4 vajcia, 400 ml oleja na vyprážanie, 150 g kryštálového cukru, 50 g mletej škorice
Postup:
1. Do horúcej vody pridáme maslo a štipku soli a privedieme do varu. Prisypeme múku a dôkladne miešame, kým sa suroviny nespoja do hladkej masy a nezačnú sa odliepať od okraja hrnca.
2. Do vychladnutej masy pridávame po jednom vajíčka a zamiešame. Cesto preložíme do vrecúška na zdobenie a vytláčame pásiky – stružliny rôznych tvarov, ktoré vyprážame dozlatista v rozohriatom oleji. Prebytočný tuk odstránime papierovým obrúskom.
3. V miske zmiešame cukor so škoricou. Po upečení hneď obaľujeme stružliny v škoricovom cukre.
Vareškov tip
Päťdesiat gramov škorice? Veď to je dva a pol štandardného vrecúška, začuduje sa možno niekto. Množstvo je však správne, stružliny prívlastok škoricové získavajú práve preto, že sa hojne obalia v cukre s touto koreninou.
Medvedie labky
Na 10 kusov potrebujeme:
100 g masla, 100 g práškového cukru, 120 g pomletých orechov, 50 g hladkej múky, 1 vajce
Postup:
1. Maslo rozmrvíme s múkou, pridáme cukor, pomleté orechy a vajce. Spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké kúsky veľkosti orecha a vtláčame do čistých suchých formičiek.
2. Pečieme v stredne teplej rúre pri teplote 150 stupňov asi 25 minút.
3. Ešte horúce ich vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.
Recepty pripravili Matej a Mirka Birošíkovci, šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný čokoládový likér na Varecha.sk
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ