Pečieme na Vianoce: Poznáte kuch, džatkance či stružliny?

magazín Varecha | 19.12.2020 07:00
stružliny, škorica, pečenie, Varecha 49/20,... Foto:
Škoricové stružliny.
Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich babiek a prababiek predstavovali makové buchty, kapustníky či tvarohový závin, ktoré si v tomto regióne dopriali najmä na sviatky. Pri hľadaní tradičných vianočných receptúr sme však natrafili aj na také, ktoré sa inde na Slovensku nepripravujú a môžu byť teda spestrením vášho stola. Čo poviete napríklad na kuch, džatkance či stružliny?

Škoricové stružliny

Na 6 porcií potrebujeme:

250 ml vody, 250 g hladkej múky, 125 g masla, štipka soli, 4 vajcia, 400 ml oleja na vyprážanie, 150 g kryštálového cukru, 50 g mletej škorice

Postup:

1. Do horúcej vody pridáme maslo a štipku soli a privedieme do varu. Prisypeme múku a dôkladne miešame, kým sa suroviny nespoja do hladkej masy a nezačnú sa odliepať od okraja hrnca.

2. Do vychladnutej masy pridávame po jednom vajíčka a zamiešame. Cesto preložíme do vrecúška na zdobenie a vytláčame pásiky – stružliny rôznych tvarov, ktoré vyprážame dozlatista v rozohriatom oleji. Prebytočný tuk odstránime papierovým obrúskom.

3. V miske zmiešame cukor so škoricou. Po upečení hneď obaľujeme stružliny v škoricovom cukre.

Vareškov tip

Päťdesiat gramov škorice? Veď to je dva a pol štandardného vrecúška, začuduje sa možno niekto. Množstvo je však správne, stružliny prívlastok škoricové získavajú práve preto, že sa hojne obalia v cukre s touto koreninou.

Medvedie labky

Na 10 kusov potrebujeme:

100 g masla, 100 g práškového cukru, 120 g pomletých orechov, 50 g hladkej múky, 1 vajce

Postup:

1. Maslo rozmrvíme s múkou, pridáme cukor, pomleté orechy a vajce. Spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké kúsky veľkosti orecha a vtláčame do čistých suchých formičiek.

2. Pečieme v stredne teplej rúre pri teplote 150 stupňov asi 25 minút.

3. Ešte horúce ich vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Recepty pripravili Matej a Mirka Birošíkovci, šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline.

Video

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ