Zemiakové šupky v odpadkoch? Nie! Recept na ich zužitkovanie od zero waste kuchára

Pravda, nb | 26.06.2020 11:00
zemiak, zemiaková šupka Foto:
Ako ešte využiť zemiakové šupky?
Ak sa zaujímate o to, ako využiť čo najviac zvyškov v kuchyni a plytvanie potravinami tak obmedziť na minimum, máme pre vás tip. Hoci si pýta trochu viac času, oplatí sa ho vyskúšať.
Zero waste kuchár Anton Meszároš
Zero waste kuchár Anton Meszároš. Autor: Pravda,nb

Chutný a vegánsky tip, pod ktorý sa podpísal zero waste kuchár Anton Meszároš. Ide o vegánske glaze pripravené zo zemiakových šupiek. „Z každej suroviny treba zužitkovať maximum a tak som prišiel na to, ako využiť v kuchyni pri varení zemiakové šupky. Tie sa síce varia 24 hodín, ale výsledok je neuveriteľný,“ opisuje Meszároš, ktorý je jedným z mála profesionálnych zero waste kuchárov u nás. V kuchyni využíva aj zdanlivo „nevyužiteľné“ veci, ktoré bežný človek nazve odpadom.

Ako sa glaze zo zemiakových šupiek pripravuje? Tu je postup:

  • 1. V rúre necháme piecť zemiakové šupky.
  • 2. Medzitým v hrnci orestujeme koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, pridáme pretlak.
  • 3. Keď spolu všetko zarestujeme, do hrnca pridáme zemiakové šupky. (Pozor! Šupky nemôžu byť pripálené, pretože glaze by následne malo horkú chuť.)
  • 4. Všetko v hrnci zalejeme vodou a necháme variť 24 hodín.
  • 5. Po 24 hodinách všetko scedíme a necháme na miernom ohni redukovať (pomaly odpariť vodu).
  • 6. Následne vznikne hustá omáčka – glaze.

Glaze zo zemiakových šupiek sa hodí do vegánskych jedál, omáčok či polievok. Ide o vegánsku obdobu mäsovej omáčky „demi glace“, čo je vývar z kostí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ