Účinnosť látkového rúška? Po dvoch hodinách sa znižuje

TASR, Pravda | 23.04.2020 13:00
žena, mesto, rúško, ochrana Foto:
O rúško sa treba starať. Aj o pokožku po dním.
Látkové rúško by malo byť vyrobené z bavlny alebo husto tkanej látky a človek by ho nemal nosiť dlhšie ako jednu až dve hodiny.

„Ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si tvárové rúško obmieňať,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webovej stránke.

S dlhším časom nosenia sa účinnosť rúška znižuje," tvrdia odborníci z ÚVZ a Státního zdravotního ústavu ČR. Tvárové rúško z látky podľa nich po použití treba vyprať v práčke na 60 stupňov Celzia s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne ho päť minút vyvariť vo vode, ktorá by mala mať 100 stupňov Celzia. Po usušení treba rúško z látky vyžehliť z oboch strán suchým teplom. Pri žehlení nie je podľa odborníkov vhodné používať paru.

O rúško sa treba starať aj v súvislosti s našou pokožkou. Množia sa totiž pod ním baktérie a tie majú nepriaznivý vplyv na našu pokožku – či už mastnú alebo citlivú. "Pleť sa pod rúškom oveľa viac potí, nehovoriac o tom, že si do rúška dýchame a tým pádom sa násobne zvyšuje množstvo baktérií, ktoré spôsobujú problémy s pleťou. Tiež sa kvôli teplu pod rúškom rozširujú póry, v ktorých sa usadí maz s baktériami a odumretými bunkami a to vedie či už k upchávaniu pórov alebo k zapáleným vriedkom, prípadne k zhoršeniu už aknóznej pleti,“ opisuje známa vizážistka Lucia Lussi Šenková.

Líčenie pod rúškom takisto neodporúča. "Pod rúškom by som mejkap vynechala. Aj tak by nám nevynikol, pretože ho zakryje rúško a zbytočne sa oň otláča. Preto sa treba zamerať na korektor pod očami a jemné dopracovanie na čele, pekný mejkap očí, s ktorým sa momentálne môžeme doslova vyhrať,“ dodala Šenková.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ