Inšpirácie z králika: s filozofiou zdravej výživy pre nízky obsahu tuku

magazín Varecha | 17.04.2020 17:00
Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré Foto: ,
Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré.
Päť slovenských plemien, päť českých plemien... aj to je dôkaz, že králičie mäso patrí medzi tunajšie tradičné suroviny. Rozumie si preto so súčasným trendom lokálnosti a regionálnej gastronómie.

S filozofiou zdravej výživy zase kvôli nízkemu obsahu tuku a cholesterolu a vysokému podielu proteínov, lecitínu, vitamínu PP a B1, železu, vápnika… Dobrý chýr z reštaurácií určite napomôže celkovej renesancii tohto dnes nezaslúžene opomínaného mäska

Pečené králičie stehno s hubovo-žemľovou plnkou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 králičie stehná, 4 rožky, 2 vajcia, 150 ml smotany na šľahanie, 50 g sušených húb, 200 g prerastenej slaninky, 200 ml vývaru alebo bieleho vína, 2 stredne veľké cibule,4 strúčiky cesnaku, 1 hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Na pečené zemiaky: 2 PL oleja, 4 väčšie zemiaky, 200 g čerstvého kravského syra, soľ

Postup:

1. Králičie stehná umyjeme a spodnú kosť stehna vyrežeme. Tým vznikne vrecko, ktoré budeme plniť plnkou. Sušené huby namočíme. Slaninku nakrájame na malé kocky a orestujeme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak a krátko orestujeme. Potom pridáme namočené huby aj s vodou a povaríme približne 5 minút.
2. Rožky nakrájame na malé kocky. Žĺtky zmiešame so smotanou, s petržlenovou vňaťou, pridáme soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška. Vajcia so smotanou nalejeme na rožky a premiešame. Do plnky pridáme hubovo-slaninkovú zmes. Na záver vyšľaháme z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešame do plnky. Osolené králičie stehná naplníme plnkou a vložíme do pekáča. Stehná zalejeme vývarom alebo bielym vínom, prikryjeme a dáme piecť na 180 °C približne 45 minút domäkka.
3. Pečené zemiaky s kravským syrom: Zemiaky prekrojíme na polovice a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Do pekáča dáme 2 lyžice oleja a poukladáme doň zemiaky, prekrojenou stranu navrch. Zemiaky osolíme a pečieme pri 180°C asi 40 minút. Na záver položíme na každý zemiak plátok čerstvého kravského syra a necháme ešte asi 2 minúty zapiecť.

Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

Na chrbát, omáčku a hráškové struky: 1 celý králičí chrbát, 50 g mletých vlašských orechov, 200 g masla, 200 g prerastenej slaninky, 2 stredne veľké cibule, 200 ml smotany na šľahanie, 200 g čerstvých hráškových strukov, 2 vetvičky čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Na mrkvové pyré: 1 kg mrkvy, 300 ml smotany na šľahanie, soľ

Postup:

1. Králičí chrbát vykostíme a z mäso upravíme na 4 plátky. Odblaníme ho, umyjeme, osolíme, okoreníme, pridáme 2 vetvičky tymianu a zavákuujeme. Do 2 litrov vriacej vody vložíme balíčky mäsa a 2 minúty povaríme. Potom mäso necháme 1 až 1,5 hodiny odstáť vo vode. Keď mäso vyberieme z vákua, obalíme ho v mletých vlašských orechoch a restujeme na panvici s maslom asi 3–4 minúty zo všetkých strán.
2. Mrkvové pyré: Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kúsky a vsypeme do panvice. Zalejeme 300 ml smotany, osolíme a pomaly varíme. Keď je mrkva mäkká, rozmixujeme ju pomocou ponorného mixéra. Na záver môžeme pridať plátok masla na zjemnenie.
3. Slaninková omáčka: Slaninu nasekáme nadrobno a orestujeme ju. Pridáme cibuľu a spolu opražíme. Podlejeme 200 ml smotany, pridáme štipku soli, povaríme a zredukujeme. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Hráškové struky orestujeme na rozpustenom masle a osolíme. Králičí chrbát podávame s mrkvovým pyré, preliaty slaninkovou omáčkou a s hráškovými strukmi.

Recepty pripravili Matej Homola a Lukáš Kováč z Grand hotela Vígľaš****

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ