Symbolom pokroku je stôl menom raut
Ten sa môže organizovať pri rôznych príležitostiach – bežné sú pracovné rauty pri obchodných alebo reklamných príležitostiach, vedeckých sympóziách či tlačových konferenciách. A, samozrejme, takéto podujatia majú svoje pravidlá a odlišnosti. Raut má oproti podávanému menu niekoľko výhod. Zahŕňa väčšie spektrum pokrmov, neriskuje sa pri ňom, že sa neodhadne počet porcií alebo množstvo jedla, jediné riziko je, že mnoho zvýši po raute. Môže byť samoobslužný, ale aj s obsluhou, no a nemali by chýbať syrové misy (parmezán, ementál, brie, camembert, eidam, gouda, hermelín, niva…), zeleninové misy, šaláty, mäsové misy, prílohy k mäsu, pečivo, dezerty a rôzne ochucovadlá (kečup, horčica, dresingy, studené omáčky, čierne korenie a soľ).
Polievka cez staré plátno
Uvariť polievku síce nie je žiadna veda, ale lepšie výsledky dosiahneme vďaka drobným trikom. Aby bola polievka skutočne číra, stačí, keď na hrniec dáme cedidlo, vložíme doň plátno a polievku precedíme, alebo keď do polievky rozmiešame rozšľahaný bielok, necháme 10 minút povariť v horúcej polievke a nakoniec precedíme cez plátno.
Hlavný chod zo všetkého
Na hlavný chod sa dá použiť všetko – napríklad (dosadiť sa dá hocičo, čo sa na vás z chladničky pozerá): cibuľa, kus brokolice, karfiolu, vajce, paradajka, rasca, soľ, tekvicové semienka a zvyšná ryža. Cibuľku treba opražiť, podusiť brokolicu s karfiolom a keď zelenina zmäkne, prihodiť vajce a nakrájanú paradajku, okoreniť soľou, rascou, tekvicovými semienkami a obed podávať s čerstvou bazalkou a ryžou.
Staré symboly obedov
V minulosti bolo medzi gastronomickými symbolmi napríklad tradičné spojenie chleba a stola, ktoré hovorilo o všeobecnom dobre, zemiaková kaša symbolizovala prosperitu a často sa jedávala z jednej misy. No a bývali napríklad aj „dvojačky“ alebo „trojačky“ – spojené dve alebo tri hlinené nádoby s rúčkou. Staré dobré obedáre.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ