Módne ikony dekády? Kate, Gaga či Obamová - toto sú NAJ looky desaťročia

Zdeno Gáfrik, Pravda | 13.12.2019 07:00
S príchodom záveru roka 2019 sa začali množiť rozličné rebríčky, ktoré hodnotia uplynulú dekádu. Jeden taký zverejnila aj agentúra Associated Press, ktorá poukázala na módnych trendsetterov - teda ľudí, ktorí formujú a výrazným spôsobom ovplyvňujú módu.
zväčšiť Speváčka Rihanna na zábere z roku 2015 počas... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
módne ikony poslednej dekády 2010-2019, Rihanna Speváčka Rihanna na zábere z roku 2015 počas príchodu na otvorenie výstavy China: Through the Looking Glass v New Yorku.

Podľa zástupcov agentúry sa v zozname najdôležitejších osôb posledného desaťročia ocitli najmä hviezdy hudobného sveta, či zo sveta filmu. Pevné miesto však v ňom získali aj predstaviteľky so spoločensko-politickým rozmerom, konkrétne zástupkyne britskej kráľovskej rodiny alebo niekdajšia prvá dáma USA Michelle Obamová.

Každá zo žien, ktoré sa ocitli vo výbere, patrí medzi neprehliadnuteľné zjavy červeného koberca. Spoločné majú jedno – sú nesmierne variabilné a dokážu inšpirovať nielen luxusnými večernými kreáciami, ale aj odevmi, ktoré nosia v bežnom živote, na ulici či počas voľných chvíľ.

Herečka Lupita Nyong'o v roku 2014 na vyhlásení...
Záber z roku 2011 zo svadby princa Williama a...
+7Speváčka Rihanna v roku 2014 na vyhlásení cien...

Asi nikoho neprekvapí, že za módnu ikonu poslednej dekády, rokom 2010 až 2019, je považovaná speváčka Rihanna. Barbadoská rodáčka je povestná svojím hravým zmyslom pre módu, extravaganciou, originalitou aj schopnosťou inšpirovať ženy rozličného vzhľadu či veku. Za uplynulých desať rokov predviedla možno stovky rozmanitých kreácií, vo výbere AP sa však ocitol kultový model z otvorenia výstavy v Metropolitnom múzeu v New Yorku – teda žltý model s obrovským plášťom lemovaným kožušinou od čínskej dizajnérky Guo Pei.

Speváčka Lady Gaga v jednom z najslávnejších... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Módne ikony dekády 2010-2019, Lady Gaga Speváčka Lady Gaga v jednom z najslávnejších modelov, v ktorom sa v roku 2010 predviedla na cenách MTV Video Music Awards.

Nemenej inšpiratívnou je aj speváčka Lady Gaga či ďalšia zástupkyňa hudobnej brandže Beyoncé Knowles. Asi neprekvapí, že Gaga sa do rebríčka dostala v slávnom modeli z mäsa, v ktorom sa hneď na úvod dekády (v roku 2010) objavila na cenách MTV. Len pre zaujímavosť, na tohtoročných Oscaroch ohurovala v haute couture kreácii Valentino s diamantmi za milióny. Je niekto tvárnejší?

Poslednú dekádu však z hľadiska módy výrazne ovplyvnili aj ženy z britskej kráľovskej rodiny. Najprv to mala pod palcom predovšetkým vojvodkyňa Catherine, kedysi Kate Middleton, ktorej štýl sledujú so záujmom ženy po celom svete. Jej svadobné šaty z dielne ateliéru Alexander McQueen sú už dnes súčasťou kultúrneho módneho dedičstva. Ani jej švagrinú Meghan Markleovú, teraz vojvodkyňu zo Sussexu, však nie je možné v tomto zozname vynechať. Jej vplyv bol zrejmý najmä od svadby s princom Harrym v roku 2018.

Záber z roku 2011 zo svadby princa Williama a... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
módne ikony poslednej dekády 2010-2019, Kate Middleton, vojvodkyňa Catherine Záber z roku 2011 zo svadby princa Williama a jeho manželky Kate, vojvodkyne z Cambridge vo svadobných šatách Alexander McQueen.

Do zoznamu sa dostali tiež prvá dáma USA Michelle Obamová alebo herečka Lupita Nyong'o. Jediným mužským zástupcom sa potom stal herec Billy Porter. Aj jeho „pamätná“ kreácia sa však niesla v duchu súznenia pohlaví. Porter sa totiž objavil na tohtoročných Oscaroch v smokingovej kreácii s bálovou sukňou od Christiana Siriana. A jeho voľba vzala práve v roku 2019 útokom internet a vyvolala azda väčší záujem ako v prípade hollywoodskych hviezd. Všetkých členov zoznamu si pozrite v galérii.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ