Štyri nápady na lahôdky z hrušiek

Kotlety so šalotkami a s hruškami
Na 4 porcie potrebujeme:
3 PL slnečnicového oleja, 6 menších alebo 4 veľké bravčové kotlety,
500 g malých očistených šalotiek, 3 nakrájané strúčiky cesnaku,
1 bobkový list, 12 lístkov čerstvej alebo 6 lístkov sušenej šalvie,
250 ml zeleninového vývaru, 4 pevnejšie hrušky, šťava z 1/2 citróna,
soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200, teplovzdušnú na 180 stupňov.
Do panvice nalejeme olej, necháme rozohriať na strednom plameni; potom na ňom
opečieme kotlety, aby chytili farbu. Potom ich vyberieme a uchováme na teplom
mieste.
2. Vo výpeku opečieme cibuľky a cesnak; malo by stačiť
zhruba päť minút. Do panvice vrátime kotlety, pridáme bobkový list a
šalviu, prilejeme vývar, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a potom
všetko opatrne premiestnime do rúry. Pečieme asi dvadsať minút; počas
pečenia bravčové raz obrátime. Olúpeme hrušky,
rozštvrtíme ich a vykrojíme jadrovník. Spolu s citrónovou šťavou ich
potom pridáme do panvice k mäsu.
3. Pečieme ešte asi dvadsať minút, potom kotlety, cibuľky
a hrušky vyberieme a rozdelíme na taniere. Panvicu postavíme na sporák a
päť minút povaríme vypečenú šťavu, aby zhustla. Prelejeme cez kotlety.
Podávame so zemiakmi.
Taliansky hruškový koláč s mandľami
Na 6–8 porcií potrebujeme:
maslo izbovej teploty 125 g + na vymazanie, 125 g krupicového cukru,
2 veľké vajcia, 50 g hladkej múky, 100 g mletých mandlí, 1/2 kl
kypriaceho prášku do pečiva, 3 stredne veľké zrelé hrušky, olúpané,
bez jadrovníka a rozpolené, 50 g mandľových lupienkov, práškový cukor na
poprášenie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Otváraciu formu
s priemerom 24 cm vymažeme a dno vystelieme papierom na pečenie.
Odložíme.
2. Vo veľkej mise (najlepšie v robote) vyšľaháme maslo
s cukrom do peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Stierkou vtrieme múku, mleté
mandle a prášok do pečiva. Cesto presunieme do formy a roztrieme stierkou.
3. Na cesto pokladieme polovice hrušiek a pečieme asi
25 minút. Vyberieme z rúry a posypeme mandľovými lupienkami. Vrátime do
rúry a pečieme ešte asi 10 minút. Vpichnutím špajdle do stredu sa
presvedčíme, či je cesto prepečené. Necháme vychladnúť vo forme, potom
okraje opatrne obídeme nožom, uvoľníme boky a koláč vyberieme. Pred
podávaním ho poprášime práškovým cukrom.
Šalát s hruškou, gorgonzolou a orechami
Na 2 porcie potrebujeme: 1 hruška, hrsť rukoly, hrsť
miešaných zelených šalátových listov, 1/2 gorgonzoly, hrsť vlašských
orechov, 3 plátky prosciutta, 1PL medu, 1 PL balzamikovej glazúry, 1 kl
dijonskej horčice, 1 PL olivového oleja, soľ, mleté biele korenie, štipka
sušeného čili korenia
Postup:
1. Hrušku zbavíme šupky a nakrájame na mesiačiky.
V panvici urobíme dresing z olivového oleja, medu, balzamikovej glazúry,
dijonskej horčice, štipky vody, soli, korenia a chilli. Vložíme do zálievky
hrušky a krátko, asi 3–4 minúty, ich budeme restovať.
2. Hrušky vytiahneme a ak sa zálievka ešte nezredukovala,
necháme ju zovrieť pri stálom miešaní tak, aby mala glazúrovú
konzistenciu. Pridáme orechy a odstavíme. Vezmeme prosciutto, natrháme ho na
rôzne kúsky a opražíme nasucho alebo na štipke olivového oleja.
3. Pripravíme na misku šaláty a rukolu, ktoré pokvapkáme
olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na šaláty naukladáme hrušku,
prosciutto, natrhanú gorgonzolu a všetko to zalejeme zredukovaným dresingom
s orechami.
Hruškový džem
Na 6–8 pohárov potrebujeme:
2 kg hrušiek, 1,5 kg kryštálového cukru, 2 štipky muškátového
orieška, šťava z 1/2 citróna, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Hrušky očistíme a odstránime jadro. Ak nechceme, šupku
dole dávať nemusíme, dobre sa rozvarí a je veľmi zdravá, pretože obsahuje
množstvo pektínov. Pokrájame ich na menšie kocky a pridáme citrónovú
šťavu, cukor a muškátový oriešok.
2. Začneme pomaly variť a miešame pretláčadlom na
zemiaky, aby sa skôr uvoľnila šťava a hrušky sa rýchlejšie rozvarili. Po
privedení do varu povaríme ešte aspoň 40 minút, aby džem zhustol.
3. Džem odstavíme zo sporáka a rozmixujeme ho ponorným
mixérom, pridáme vanilkový cukor. Opäť vrátime hrniec na oheň a povaríme
ešte niekoľko minút. Potom džem nalejeme do sterilizovaných pohárov a
dobre zatvoríme. Otočíme hore dnom a necháme zabalené v deke chladnúť do
druhého dňa.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pečené mäsko s gaštanmi, kukuricou a hruškami na Varecha.sk
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ