Chcete krajšiu pleť? Zamerajte sa na črevo

db, Pravda | 27.09.2019 12:00
pleť - pokožka - starostlivosť Foto: ,
Zamerajte sa na svoju stravu, zmeňte jedálniček.
Za nečistou pleťou sa môže skrývať veľa dôvodov. Ale práve to, ako sa stravujeme, veľmi ovplyvňuje jej vzhľad.

Niekto má nečistú pleť zakaždým, keď to preženie s čokoládou, inému robia zle arašidy. Vedecké štúdie ukázali, že interakcia medzi dvoma najväčšími ľudskými orgánmi, črevom a kožou, má priamy vplyv na vzhľad našej pokožky.

Súvislosť medzi akné a stravou

Akné a psoriáza patria medzi kožné ochorenia, ktoré priamo súvisia s črevným mikrobiómom a proti ktorým je možné pôsobiť cielenou výživou a zdravým a vyváženým životným štýlom.

Päť tipov pre krajšiu pleť:

Dostatok spánku
Iba vďaka dostatočnému spánku sa môže naše telo správne zotaviť a dodať potrebnú energiu pre nastávajúci deň. V hlbokom spánku sa prepne do režimu opravy a pokožka, svaly, dokonca aj mozgové bunky sa v noci regenerujú. Dobrá kvalita spánku pomôže s najdôležitejšími postupmi výmeny a regenerácie živín a črevný mikrobióm pomôže dostať do rovnováhy.

Červené ovocie a zelený čaj
Pri stravovaní dbajte na čerstvé produkty a antioxidanty. K potravinám, ktoré pomôžu črevu, patrí aj bobuľovité ovocie červenej farby, cvikla (aj šťava z nej), červené hrozno, petržlen, brokolica, špenát, mangold, šošovica, čierny sezam, hrozienka a datle. Zeleným čajom môžete chrániť pokožku pred poškodením slnkom, pretože obsahuje katechíny, známe svojimi antioxidačnými a omladzujúcimi účinkami.

Ľahko stráviteľné a plné vitamínov
Zdravé a ľahko stráviteľné jedlá plné vitamínov, ako sú zeleninové polievky a jablkovo-hruškový kompót pôsobia stabilizujúco na črevo a upokojujúco na trávenie. S mrkvou, červenou alebo žltou paprikou a sladkými zemiakmi pridáte do stravy potrebné vitamíny A a C a tiež dôležitý betakarotén. Tieto mikroživiny majú pozitívny vplyv na náš mikrobióm a udržujú pokožku pevnú.

Nie je tuk ako tuk
Vravíte, že z tuku sa priberá? Vedzte, že nie je tuk, ako tuk. Tuky sú v skutočnosti našimi najdôležitejšími zdrojmi energie, a preto nevyhnutnými živinami pre naše telo. Existujú však rôzne druhy, záleží na správnom výbere. Vyvarujte sa transmastným a nasýteným mastným kyselinám, tie majú na zdravie škodlivé účinky.

Omega-3-mastné kyseliny
Nenasýtené omega-3-mastné kyseliny by sa mali na vašom tanieri vyskytovať oveľa častejšie. Nachádzajú sa v rybách, ľanovom oleji a orechoch a nemajú len protizápalové účinky, ale aj pozitívne vplývajú na pečeň a srdce.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ