Dokáže mexický nápoj zabojovať s nadváhou?

Martin Harvan | 24.08.2019 08:00
jedlo, chudnutie, diéta, brucho, strava Foto:
Konzumácia alkoholu nemusí byť tou správnou cestou k chudnutiu.
Vedci z American Chemical Society potešili milovníkov tvrdého alkoholu. Do sveta vypustili nevšednú teóriu o tom, že známy alkoholický nápoj tequila dokáže spáliť nadbytočné kilogramy na kritických telesných partiách.

Vraj pomáha diabetikom

Podľa výskumu spoločnosti dokáže spomínaný nápoj s obsahom alkoholu 38 – 40 % znižovať hladinu cukru v krvi, čím má pomôcť najmä ľuďom s cukrovkou 2. typu, nadváhou a obezitou. Nakoľko sa tento druh destilátu vyrába z modrej agávy, ktorá nesie tiež pomenovania Agave Weberi a Agave Tequilana, tajomstvo jeho blahodarných účinkov sa skrýva práve v cukroch zvaných agavíny. Spomínané sacharidy majú schopnosť znižovať hladinu glukózy v krvi, čo má prinášať viaceré benefity pre ľudí trpiacich diabetom. Tieto účinky ocenia aj ľudia, ktorí sa pokúšajú schudnúť a alkohol nemienia zo svojej stravy úplne vylúčiť.

Zvláštne cukry zaženú hlad

Americkí odborníci vysvetľujú, že agavíny nedokáže ľudské telo na rozdiel od iných cukrov spracovať. Z chemického hľadiska sa tak podobajú vláknine, ktorá okrem zlepšovania trávenia pomáha znižovať hodnoty cukru v krvi a stabilizuje ich hladinu počas celého dňa. Aj cukry z tequily prechádzajú tráviacim traktom bez toho, aby ich organizmus dokázal spracovať. Týmto procesom sa navodzuje pocit plnosti v žalúdku, čím sa redukuje celková spotreba jedla počas dňa. Nakoľko sa agavíny netrávia a neprechádzajú tak do krvi, hladina glukózy zostáva na približne rovnakej úrovni po dlhú dobu. Uvedené sacharidy sa tiež podpisujú pod zvyšovanie hladiny peptidu GLP-1, ktorého účinky oceňujú práve cukrovkári.

Pozor na alkohol, tvrdia odporcovia štúdie

Ako vysvetľuje vedec Mercedes Lopez, agavíny dokážu pozitívne ovplyvňovať aj hladinu inzulínu v tele. Inzulín je hormón, ktorý je nevyhnutný na štiepenie cukrov a vyrovnávanie hladiny cukru v krvi. Na názory odborníkov z American Chemical Society nazerajú s nedôverou viacerí kolegovia z brandže. Podľa ich názoru je akákoľvek konzumácia alkoholu nebezpečná, pretože v prvom rade navyšuje denný kalorický príjem a pri nekontrolovanej spotrebe vyvoláva silnú závislosť. Podobne opatrne sa treba, ako tvrdia, stavať aj k iným výrobkom z agáve. Napríklad aj agávový sirup pochádza z rovnakej rastliny ako tequila. Na rozdiel od tohto destilátu sa však „pýši“ obsahom kukuričného škrobu a vysokou dávkou fruktózy. Posledný spomínaný sacharid je nebezpečný pre ľudské zdravie. Na jeho spracovanie v organizme sa vyžaduje nadpráca pečene, čo môže vyústiť do rôznych ochorení tohto životne dôležitého telesného orgánu.

Ani kaktus, ani Indiáni

Hoci sa výroba tohto „ohnivého“ nápoja pripisuje Indiánom, história ukazuje, že s ňou nemali v podstate nič spoločné. Pôvodní obyvatelia Ameriky totiž nepoznali proces destilácie a z modrej agávy vyrábali nápoj s minimálnym obsahom alkoholu, ktorý využívali pri náboženských obradoch. Vznik pravej tequily súvisí až so španielskymi námorníkmi, ktorí postupne osídľovali nový kontinent. V laickej verejnosti panuje názor, že sa vyrába z kaktusu, čo sa však nezakladá na pravde. Modrá agáva nie je kaktusom, ale druh sukulentu, teda rastliny so zdužinatenými stonkami, listami alebo podzemnými časťami.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ