Ako súvisia vaše príjmy s dĺžkou vzťahu? Prezrádza štúdia

Pravda | 31.07.2019 07:00
láska, rande, leto, zamilovanosť Foto:
Ako dlho vám to vydrží?
Funguje vzťah dvoch ľudí lepšie, ak obaja partneri zarábajú viac-menej rovnako? Podľa novej zverejnenej štúdie je to tak.

Peniaze vládnu svetom. Ale aj svetom lásky? Tí, čo si myslia, že zaľúbenci dokážu žiť „len zo vzduchu“, však budú sklamaní. Patrick Ishizuka z Cornellovej univerzity v USA zozbieral dáta z rokov 1996 až 2003 a následne sa venoval ich vyhodnocovaniu. K čomu dospel? Ak majú partneri podobné príjmy zostávajú spolu v priemere dlhšie ako páry, ktorých príjmy sú diametrálne odlišné.

„Z výskumu je zrejmé, že rovnosť v príjmoch sa podpisuje pod stabilitu vzťahu. Ak žena aj muž prispievajú na chod domácnosti rovnakým dielom, podporuje to súdržnosť párov. Partneri s rovnakými príjmami majú tendenciu viac na vzťahu spolupracovať, viac do svojich vzťahov investujú,“ opisuje autor výskumu.

Iná štúdia zasa hovorí, že spolu dlhšie vydržia aj páry, ktoré sa delia o domáce práce rovnakým dielom. Ide o štúdiu, pod ktorú sa podpísala americká organizácia „Council of Contemporary Families“ – podľa nej partneri, ktorí spoločne upratujú kuchyňu či utierajú prach, sú vo vzťahu celkovo spokojnejší a dokonca majú aj lepší sex.

Naopak, zvlášť ženy, ktoré sa musia o celú domácnosť starať viac-menej samé, sú podľa štúdie vo vzťahu nespokojné a cítia sa frustrované. To sa odráža aj na celkovej nepohode v sexuálnej oblasti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ