Vek je len číslo a prečo niekto vyzerá mladšie?

Martin Harvan | 26.04.2019 17:00
Sex po štyridsiatke? Ženy si ho užívajú viac... Foto:
Proces starnutia ovplyvňuje stav imunitného systému, redukcia stresu a venovanie sa športovým aktivitám.
Vedci sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku, prečo sa niektorí naši rovesníci príliš neponáhľajú so starnutím.

14 rokov testovania

Štúdia, ktorá sa zamerala na výskum 953 ľudí narodených v roku 1972 a 1973, skúmala príčiny rozdielneho fyziologického starnutia u oboch pohlaví. Výskumnú vzorku tvorili muži i ženy vo veku od 26 rokov. Samotné sledovanie trvalo približne štrnásť rokov. Účastníci výskumu sa nechali skúmať dvakrát, a to v rozmedzí 26 – 32 a potom v perióde 32 – 38 rokov. Všetci podstúpili spolu osemnásť testov, ktoré pátrali po príčinách starnutia. K týmto testom patrilo sledovanie krvného tlaku, hladiny cholesterolu, Body Mass indexu (BMI), funkcie pľúc, rôznych zápalov a poškodenia DNA. Na základe výsledkov sa odborníci rozhodli vypočítať biologický vek dobrovoľníkov.

Sme iní, aj mladší

Výskumníci sa dopátrali k záveru, že chronologický a biologický vek skúmanej vzorky ľudí je v niektorých prípadoch rozdielny. Za chronologický vek sa považuje ten, ktorý v skutočnosti máme a za biologický celkový zdravotný stav organizmu a jeho opotrebovanie. Porovnanie pomalšie a rýchlejšie starnúcich skupín ponúka cenné údaje o tom, ako udržať spomínaný proces pod kontrolou. Dôležitým zistením vedcov je skutočnosť, že pod „dozrievanie“ tela sa nepodpisuje najmä genetika, ale životný štýl zameraný na zdravé stravovanie a pravidelný pohyb. Genetika si pripisuje iba 20 % podiel na starnutí.

Keď máš 40 a tipujú ti 30

Dôvod, prečo niektorí tridsiatnici alebo štyridsiatnici vyzerajú o rádovo niekoľko rokov staršie, alebo naopak mladšie oproti skutočnému veku, spočíva podľa výskumu v spôsobe starostlivosti o vlastné zdravie. K základným neduhom, ktoré urýchľujú biologické zmeny v organizme a spôsobujú celý rad sprievodných chorôb patrí nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a nevhodná strava. Ľudia, ktorí sa držali zdravej stravy so zníženým obsahom tuku a soli, vyzerali na svoj biologický vek alebo o zopár rokov mladšie.

Lepší stav pokožky aj duše

Najväčšie zmeny boli viditeľné v stave pokožky tváre, kože, držaní tela, výskyte chorôb a psychickom stave. Odborníci tvrdia, že starnutie možno spomaliť aj udržiavaním si normálnej telesnej hmotnosti, to je Body Mass Indexu na úrovni 20 – 24,9. Rovnako pomáha konzumácia vyváženej stravy zostavenej zo zeleniny, ovocia, strukovín, chudého mäsa, mliečnych výrobkov, rastlinných olejov a semien rastlín. Proces starnutia tiež pozitívne ovplyvňuje stav imunitného systému, redukcia stresu a venovanie sa športovým aktivitám. Nakoľko staroba nie je choroba, ale prirodzená súčasť života, liek na jej potlačenie neexistuje.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ