Chcete byť úspešnejšia? Tak do toho!

Pravda | 27.02.2019 07:00
žena, práca, kariéra Foto:
Chcete niečo viac?
Ste presvedčená, že v práci dokážete byť rovnako šikovná či úspešná ako kolegyňa, ktorá má nielen vyššiu pozíciu, ale aj väčší rešpekt či vyšší plat. Ako na to?

1. Pozorujte

Na začiatok sa poriadne poobzerajte okolo seba a pri vašej práci sledujte výkony ostatných. Čím sú také výnimočné? V čom má ten či onen kolega nad vami prevahu? Ako využíva svoje silné stránky? Ako komunikuje s ostatnými… Zbierajte informácie, ktoré vám môžu pomôcť pri stanovovaní cieľa.

2. Vystúpte z komfortnej zóny

Je vám v nej síce dobre, neprežívate žiadne veľké výkyvy, na druhej strane vás drží „v šachu“. Ak chcete napredovať, nezaobídete sa bez tohto kroku – skúšať niečo nové vás posunie inam. Odhodlajte sa urobiť niečo, čoho sa obávate, pred čím máte rešpekt. Ísť za šéfom s nejakým návrhom? Len do toho!

3. Do kedy?

Určite viete, že ak máte pred sebou termín, do ktorého musíte niečo v práci urobiť, tak to jednoducho urobíte. Podobne si stanovte termín, kedy sa chcete posunúť k niečomu novému, skúsiť čosi pre vás nezvyčajné. Do stredy tento návrh posuniem nadriadeným – držte sa vášho „osobného“ termínu.

4. Opýtajte sa, ako na to

Niektoré veci, ktoré vás majú posunúť k novým možnostiam, nemusíte ovládať. Ale to predsa nevadí – nikto z neba učený nespadol. Viete predsa hovoriť a v práci sa môžete pýtať na veci, ktorým nerozumiete alebo o ktorých sa chcete dozvedieť viac. Tak to urobte!

5. Prejavte iniciatívu

Dokážete vyriešiť úlohy rovnako dobre ako vaša nadriadená – len sa bojíte ozvať. Zaklopte na dvere, prejavte iniciatívu, ponúknite svoje služby. S milým úsmevom, nasadením a vytrvalosťou sa dokážete dopracovať k svojmu cieľu. Treba dať okoliu na vedomie, že na to jednoducho máte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ