Spoločné problémy manželstiev po desiatich rokoch. Ako im nepodľahnúť?

MaM | 01.02.2019 07:00
láska, vzťah, starší partner Foto:
Vydajte sa za novými výzvami spoločne.
Desať rokov je dlhá doba. Nie každá dvojica to dokáže vydržať. Preto by sa mohlo zdať, že už sú z najhoršieho vonku. A opak je pravdou. Sú nástrahy, ktoré čakajú až po desaťročí. Ako im odolať, aby to nezaváňalo rozchodom?

Ste viac spolubývajúci ako partneri

Je to prirodzené. Už tá chémia usadla, už ste si na seba zvykli. Už nemáte problém nechať jeden pred druhým špinavú bielizeň a deravé ponožky. Stávate sa viac spolubývajúci ako romantickí partneri a milenci. Terapeut Kurt Smith hovorí, že toto príde vždy. Ale tento karambol lásky sa dá zažehnať tým, že znovu naštartujete inštitút randenia. Budete spolu tráviť čas v kine, na rande, zájdete si na romantickú večeru, prechádzku, pozriete si film. Skrátka napriek okolnostiam vytvoríte priestor na lásku.

Vybledol sexuálny život

Podľa K. Smitha sa to stane skôr či neskôr. Vystriedate polohy, využijete všetko, čo ste chceli a milovanie sa stáva rutinným a menej častým. Problém je, že sexuálna aktivita chýba. Preto je cesta z tejto slepej uličky v nových erotických výzvach. Skúste nový druh sexu. Skúste tao, tantru, skúste aj BDSM, ľahké formy dominancie… Možností je mnoho. Niektoré dvojice vo vyššom veku experimentujú aj s erotickými párty. Nie všetko vám musí sadnúť, ale experimenty vás rozhodne naštartujú. Nevyhýbajte sa im.

Cítite sa brzdení

Kari Carrollová sa vo svojej praxi terapeutky stretáva s prípadmi, že pre mnoho žien aj mužov sa dlhodobý vzťah stane akoby okovami. Zrazu majú pocit, že partnerstvo im bráni realizovať svoje sny, ciele, ambície. A tu prichádza preto často k rozchodom. Ak teda nedokážete svoj záujem zladiť alebo sa prestať obmedzovať, môže to viesť až k pretrhnutiu pút. Preto je čas prehodnotiť smerovanie a vydať sa za novými výzvami spoločne.

Potrebujete nový level

Je to jednoducho tak. Ak ste s niekým desať rokov každý deň a robíte všetko rovnako, je to nuda podobajúca sa peklu. Preto ak po desiatich rokoch niečo výrazne nezmeníte môžete smerovať do záhuby. Musí to byť však niečo zásadné. Dieťa, sťahovanie, kúpa domu, budovanie nového rodinného hniezda, alebo aspoň dlhá poznávacia cesta. Niečo, čo vás vytrhne z rutiny a predstaví vám novú kapitolu života so starým partnerom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ