Tipy, triky, nápady: Klasický vianočný kapor

magazín Varecha | 22.12.2018 14:10
vianočný kapor, podkovičky Foto:
Asi 3 centimetre hrubé podkovičky krájame dlhším zúbkatým nožom.
Aby sme rybu (každú, nielen tú vianočnú) zbavili rybieho zápachu, ponoríme mäso na niekoľko hodín do mlieka alebo ho pokvapkáme citrónom či octom.

Samotného sviatočného kapra zvyčajne delíme na tzv. podkovičky, asi 3 centimetre hrubé, dlhším zúbkatým nožom. Takto pripravené porcie sú ideálne na vyprážanie na panvici. Po nakrájaní každú jednotlivú porciu vysušíme utierkou, mäso osolíme a necháme chvíľu odležať. Porcie obaľujeme v hladkej múke, vo vajíčku premiešanom s trochou piva a nakoniec v strúhanke. Takto pripraveného kapra vyprážame na rozpálenom tuku z oboch strán. Na tuku nešetríme, porcie ryby musia byť cez polovicu ponorené, aby neležali na dne – ľahko by sa tak pripálili. Na vyprážanie volíme skôr bravčovú masť, druhým v poradí je kvalitný olej. Smažíme pri vysokej teplote najprv sprudka, aby sa kôrka ryby uzavrela, a potom dorábame na miernejšom ohni.

Vyhnúť sa mrazenej zelenine

Zelenina vo vianočnom šaláte by mala byť pokiaľ možno čo najčerstvejšia. Základom sú zemiaky, mrkva, zeler a hrášok. Najlepšia je čerstvá zelenina, nie mrazená. Keď ju uvaríme do zmäknutia, ihneď ju treba schladiť ľadovou vodou, aby nestrácala svoju farbu.

Voňavý punč

Aromatický vianočný punč je v podstate jednoduchý – stačí zvariť v troške vody škoricu a klinčeky, vliať to do uvareného čaju, pridať cukor, víno, rum, šťavu z 2 pomarančov, polovicu citróna a už len ohrievať, nevariť. Môžeme pridať pomaranč, mandarínku či ananás.

„Magické“ oblátky

Vianočné oblátky sú známe už z 18. storočia, keď sa väčšinou piekli vodové, cukrové alebo orechové. Oblátkam sa pripisovali aj magické účinky, ochraňovali vraj pred chorobami.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ