Brokolica a karfiol - toto je dobrý dôvod, prečo ich jesť! A nejde len o líniu

Pravda.sk | 24.11.2018 08:00
brokolica Foto:
Brokolica.
V slovenských domácnostiach sa s nimi narába relatívne často, ale nie každý túto zeleninu konzumuje. Urobiť jej reklamu? Potom by ste mali vedieť nasledovné.

Oboje, aj brokolica, aj karfiol obsahujú látky, ktoré sa podieľajú na detoxikačných procesoch. Konzumáciou prispievame k detoxifikácii pečene, čo sa následne prejaví na lepšom fungovaní tele, väčšej energii a tiež štíhlejšej línii.

Práve brokolicu a karfiol zaradili niektorí výživoví odborníci medzi potraviny, ktoré je dobré konzumovať čo najčastejšie. Ideálny spôsob je pridávať ich ako prílohy k mäsitým jedlám, prípadne ich konzumovať samostatne.

Samozrejme, vždy je rozumnejšie obe zeleniny spracovať šetrne a čo najzdravším spôsobom. Namiesto oleja je lepšia para, namiesto smaženia zase varenie.

Brokolica obsahuje množstvo vitamínu C a K, v tele pomáha pri tvorbe kolagénu, čím zlepšuje stav kostí a tiež svalov. Zároveň vďaka obsahu vitamínu C je skvelým antioxidantom a chráni telo pred voľnými radikálmi.

V prípade karfiolu platí, že jeho obsiahnuté vitamíny a minerály napomáhajú telu s detoxikačnými procesmi. Pôsobí priaznivo na funkciu mozgu a podieľa sa aj na zlepšení funkcie srdca.