Potvrdené! Pitie kávy predlžuje život

Martin Harvan | 18.10.2018 17:00
káva, kofeín, životabudič Foto:
Jedna šálka kávy denne pomáha predlžovať život,
Ak patríte medzi milovníkov čierneho moku, zbystrite pozornosť. Nové štúdie preukazujú, že popíjanie tohto lahodného nápoja pridáva zopár rokov života.

Výskum desaťročia prekvapil

Národný onkologický inštitút v Spojených štátoch amerických uskutočnil prieskum na vyše pol milióna respondentov. V priebehu rokov 2006 až 2016 sa ich pýtal na spotrebu kávy, návykov súvisiacich s fajčením, či pitným režimom. Podľa výskumu, pitie už len jednej šálky kávy denne, či už obsahuje kofeín alebo nie, pomáha predlžovať život až o 8 %. Vedci zašli ešte ďalej a tvrdia, že konzumácia šiestich a viacerých šálok denne môže znížiť riziko predčasného úmrtia o 14 – 16 %. „Naša štúdia poskytuje dôkazy o tom, že pitie kávy môže byť súčasťou zdravej výživy,“ vysvetľuje pre portál menshealth.co.uk Erikka Loftfieldová zo spomínaného inštitútu. Novšia štúdia z minulého roku potvrdzuje výskum amerického Národného onkologického inštitútu a pridáva ďalšie zistenia. Káva podľa odborníkov nielen predlžuje život, ale dokonca znižuje zápaly v tele, preukázateľne zvyšuje športový výkon a pomáha v boji proti cukrovke druhého typu.

Nápoj nabitý prospešnými látkami

Medzi základné zložky kávy patrí kofeín, aminokyseliny, minerálne látky, antioxidanty, sacharidy, tuk a voda. Kofeín zaraďujeme medzi prírodné alkaloidy, ktorý bol objavený začiatkom 19. storočia. Kofeín je silný stimulant, ktorý pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, zlepšuje pozornosť a schopnosť sústredenia. A práve táto látka dodáva káve jej typickú horkú chuť. Z minerálnych látok sa čierny mok pýši najmä obsahom draslíka, ktorý je nevyhnutným prvkom pre správne fungovanie srdca. Sacharidy obsiahnuté v tomto nápoji prispievajú k tvorbe hnedého pigmentu kávy, a to najmä vďaka karamelu a melanoidínu. Káva tiež obsahuje vo vode rozpustný cukor sacharózu a nerozpustný polysacharid celulózu. Kombinácia týchto sacharidov, spolu s aminokyselinami a tukmi vytvára pri pražení kávových zŕn špecifickú neodolateľnú vôňu.

Plejáda zdravotných benefitov

Káva okrem vplyvu na centrálnu nervovú sústavu pôsobí aj na srdce, rozširuje cievy, zvyšuje krvný tlak. Prispieva k vylučovaniu moču a stolice, zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla, odvodňuje a zároveň pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Okrem športovcov a ťažko duševne pracujúcich ľudí si ju pochvaľujú aj ľudia túžiaci zhodiť nadbytočné kilogramy. Káva totiž urýchľuje metabolizmus mastných kyselín a pomáha pri vyplavovaní tukov z ľudského tela. Okrem toho na niekoľko hodín odďaľuje únavu, vyvoláva pocity pohody a dobrej nálady.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ