Vedci prekvapujú: Chudne sa už aj zo vzduchu

Martin Harvan | 13.10.2018 17:00
cestovanie, turistika, turisti, hory, príroda,... Foto:
Rýchla chôdza v prírode zabraňuje ukladaniu viscerálneho tuku.
Vytúžené tehličky na bruchu? Žiaden problém. Odborníci prichádzajú so zaujímavým tvrdením o zhadzovaní prebytočného tuku. Chudnutiu vraj pomáha čerstvý vzduch.

Dýchanie ovplyvňuje priberanie

Výskumníci zo State University v Ohiu zistili, že vystavenie organizmu znečistenému ovzdušiu spomaľuje proces chudnutia. Podľa nich má smog priamy vplyv na ukladanie tuku v brušnej dutine. V bruchu, konkrétne medzi telesnými orgánmi, sa hromadí takzvaný viscelárny tuk. Nazýva sa niekedy tiež „hnedý“ a môže na rozdiel od toho podkožného spôsobovať viacero zdravotných problémov, najčastejšie však metabolický syndróm. Ten označuje spojenie viacerých ochorení a rizikových faktorov, ktorých spoločný výskyt vedie k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú ischemická choroba srdca, ateroskleróza alebo cievna mozgová príhoda. Dýchanie čerstvého vzduchu môže naopak spomaliť proces ukladania tuku v brušnej dutine. Za športom, ako napríklad behom alebo rýchlou chôdzou, je vhodné vybrať sa do prírody, lesa, na okraj mesta.

Spaľujeme aj počas noci

Pomyselným šiestim „kockám“ na bruchu pomáha aj dostatok spánku. V tomto prípade si môžete urobiť malý test. Ak máte k dispozícii fit náramok so zaznamenaním fázy spánku, môžete vidieť rozdiely v spaľovaní kalórií počas krátkej a dlhej noci. Tento postup sme vyskúšali a výsledok bol prekvapujúci. Pri viac než osemhodinovom spánku sme spálili viac ako 710 kcal, pri päť a pol hodinovom spánku približne 450 kcal. Odborníci sa zhodujú, že ak klesne nočný odpočinok pod štyri hodiny, telo dokáže spáliť len okolo 263 kilokalórií a zároveň uvoľňuje do tela stresové hormóny, ktoré sa podpisujú pod ukladanie tuku v brušnej dutine.

Pomôže viac bielkovín

Pri chudnutí zacielenom na zhadzovanie tuku z brucha je vhodné zvýšiť príjem bielkovinových jedál, vlákniny a zeleniny. Zvyšovanie obsahu proteínov a vápnika podporuje spaľovanie tukov, a to predovšetkým v spomínanej časti tela. Naopak, vankúšiky nechceného tuku sa lepia o čosi rýchlejšie vďaka takzvaným transmastným kyselinám. V hojnom množstve sa nachádzajú vo vyprážaných jedlách, niektorých stužených tukoch, zemiakových lupienkoch a polotovaroch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ