Nepočítajte kalórie! Stačí, ak si tanier rozdelíte na štyri časti

Pravda.sk | 03.10.2018 11:00
červený tanier Foto:
Namiesto počítania kalórií "merajte" porcie na tanieri.
Namiesto prácneho počítania kalórií si vaše porcie jedla môžete kontrolovať priamo na tanieri. Ako na to?

Plytký tanier rozdeľte na štyri rovnaké časti. Potom už len každú štvrtinu taniera naplňte vhodným jedlom alebo ju nechajte prázdnu. Napríklad – váš obedový tanier by mal vyzerať takto – 2 jednotky zeleniny, 1 jednotka sacharidov a 1 jednotka bielkoviny. Alebo takto: Polovica taniera je naplnená grilovanou zeleninou, 1 štvrtina taniera kúskami lososa, 1 štvrtina taniera celozrnnou ryžou.

Raňajky

  • 1/4 tvoria bielkoviny, 1/4 sacharidy, 1/4 ovocie a 1/4 zostáva prázdna. Na tanier si v takomto pomere môžete skôr, než všetko zmiešate, rozložiť – biely jogurt, ovsené vločky a kúsky hrušky.

Desiata

  • 1/4 tvoria bielkoviny, zvyšok zostane prázdny. Tanier naplňte mandľami či vlašskými orechami.

Obed

  • 2/4 tvorí zelenina, 1/4 tvoria bielkoviny a 1/4 sacharidy. Na tanier napríklad rozložte: čerstvý šatát, kuracie prsia a quinou.

Olovrant

  • 1/4 tvorí ovocie, zvyšok zostane prázdny. Na tanier rozložte – pokrájaný banán a jablko.

Večera

  • Pomer ako pri obede – 2/4 tvorí zelenina, 1/4 bielkoviny a 1/4 sacharidy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ