Pokúšate sa chudnúť? Tak nerobte počas raňajok chyby

Pravda.sk | 05.09.2018 11:00
smoothie, raňajky, zdravá výživa Foto:
Nezabaúdajte na raňajky!
Tu sú tri chyby, ktorým sa treba počas raňajok vyhnúť, ak si strážite líniu.

Neskoré raňajky

Okamžite po prebudení sa vám nechce raňajkovať, lebo ešte nemáte chuť? Pritom, ak sa snažíte o zmenu životného štýlu k lepšiemu, na raňajky zabúdať netreba. Platí pravidlo, čím skôr raňajkujete, tým lepšie je to pre váš metabolizmus. Ten sa naštaruje už prvým ranným jedlom a následne nabehne na dobré trávenie. Podľa odborníkov by sme si mali ráno za stôl sadnúť medzi siedmou a ôsmou hodinou. To je čas, keď sa náš prirodzený metabolizmus naštartuje a celý systém trávenia sa znovu rozhýbe.

Zabúdate počítať kalórie z nápojov

Strážite si počas dňa príjem kalórií? Pritom veľa ľudí zabúda ma fakt, že aj nápoje majú svoje kalórie, s ktorými treba počítať aj počas raňajok. Dáte si ranné latte? Potom si pripočítajte k dennému príjmu 100 kalórií. Ak pijete smoothie, takisto nezabúdajte na počítanie – podľa toho, čo si do smoothie dáte, sa môže príjem kalórií zvýšiť aj o 200 – ak si doň napríklad primiešate ovocie s veľkým obsahom cukru.

Málo bielkovín

Kvalitné bielkoviny zasýtia na dlhší čas a preto by mali byť aj súčasťou raňajkového menu. Dospelý človek potrebuje v priemere 20 gramov bielkovín na raňajky, aby dostal hladinu inzulínu pod kontrolu. Ak ste zvyknutá raňajkovať výlučne cereálie, potom sa netreba čudovať, že hlad sa o slovo prihlási skôr a do obeda sýta nevydržíte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ