Tipy, triky, nápady: Fazuľové variácie

magazín Varecha | 26.08.2018 16:00
fazuľa, bielkoviny, strukoviny Foto:
Fazuľu môžeme variť v tlakovom hrnci.
Fazuľa si vyžaduje dlhý čas varenia, preto sa z praktického hľadiska oplatí uvariť väčší objem naraz. Pretože keď varíme kilo, spotrebuje sa rovnaké množstvo energie, ako by sme varili len 200 gramov.

Fazuľa pri varení nepení, preto ju môžeme variť v tlakovom hrnci. Čas varenia sa potom skráti na polovicu – hodinu nenamočená, pol hodiny vopred namočená. Preto je dobré včas si spomenúť a dať fazuľu deň vopred do studenej vody. Z kilogramu suchej fazule dostaneme asi 2 350 gramov fazule varenej. Vodu po fazuli nevylievame, poslúži na polievku – fazuľový vývar môžeme dať aj zamraziť. To isté možno urobiť so zvyšnou fazuľou. Rozdelíme ju do mraziacich vreciek a potom môžeme pridávať do dusenej ryže, k mäsu, zelenine… Vynikajúci polotovar, ktorý je hneď poruke.

Čerstvá cibuľa v chladničke

Ak nám zvýšila polovica alebo štvrtina cibule, môžeme ju uchovať v chladničke. Je však potrebné potrieť ju rozpusteným maslom alebo olejom a zabaliť do alobalu. Cibuľa nebude plesnivieť a udrží si svoju čerstvú štipľavú chuť.

Aby buchty boli kypré

Koláč či buchta budú po upečení kyprejšie, keď vmiešame 3 lyžičky horúcej vody do cesta tesne predtým, ako ho nalejeme do formy. Musíme však dodržať jednoduché pravidlo – počas pečenia nesmieme rúru otvárať minimálne 20 minút.

Zdravé doplnené smoothie

Každý smoothie nápoj z ovocia môžeme doplniť o bielkoviny, znižujú rýchlosť vstrebávania cukru v krvi – človek sa cíti sýty dlhšie. Bielkoviny nájdete napríklad v bielom jogurte, tvarohu, mlieku alebo tofu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ