Ako zanechať pozitívny dojem a získať si sympatie ľudí?

Pravda.sk | 08.08.2018 17:00
práca, zamestnanie, pohovor Foto:
Ako zapôsobiť na ľudí okolo vás?
Ide o jednoduché pravidlá, ktoré by ste si mali osvojiť. A môžete sa tešiť z dojmu, ktorý na ľudí urobíte.

Oslovujte ľudí menom, čím častejšie, tým lepšie

Prvé, čo sa od človeka oproti nám pri zoznámení dozvieme, je jeho meno. Akonáhle sa vám predstaví, tak sa jeho mena držte ako kliešť. Pri každej príležitosti, kedy s ním komunikujete, vyslovte veľmi zreteľne jeho meno. Ľudia počúvajú svoje meno radi, cítia sa vďaka tomu akceptovaní. Rozhovory tak vnímajú o čosi osobnejšie.

Na napätú tvár zabudnite

Pri prvom stretnutí s novými kolegami či novou šéfkou si zvyčajne v duchu hovoríme: „Len nespraviť chybu“. A tak si dávame pozor, aby sa na našej tvári neprejavili žiadne extra emócie. Kontrolovaná mimika však ľudí skôr odrádza, prirodzenosť a uvoľnenosť je to, čo si zapamätajú. Od začiatku stretnutia preto aj tvárou naznačte, aké emócie vami lomcujú – ste prekvapená, potešená, zvedavá – to všetko sa na vašej tvári zobrazí, ak sa prestanete prehnate kontrolovať.

Bez sťažností

V žiadom prípade nezačínajte konverzáciu negatívnym konštatovaním, hoci by sa týkalo iba počasia: „Dnes to nie je bohviečo, mohlo by prstať pršať“. O ďalších negatívnych vyjadreniach ani nehovoriac. Sympatie si svojimi sťažnosťami nezískate. Ide o celkom prirodzený model – kto je usmiaty a v okolí si všíma tie krajšie veci, pozitívne vplýva aj na okolie. Ak kohosi zavalíte vlnou negativizmu, rozhodne naňho nezapôsobíte ako sympatický človek – skôr ako ufrflanec.

Komplimenty musia znieť úprimne

Konverzáciu nezačínajte komplimentom za každú cenu – pôsobil by skôr skôr lacno, než milo. Ak sa však naskytne prvá príležitosť na úprimný kompliment, neotáľajte s ním ani na prvom stretnutí. Mal by však vyplynúť prirodzene z vašej konverzácie, nemali by ste od začiatku stretnutia myslieť len na to, ako komusi zalichotiť.

Očný kontakt je povinný

Hoci ste príjemná aj vtipná, ak počas rozhovoru pozeráte kade-tade, len nie do očí človeka, s ktorým sa rozprávate, máte smolu. Z mnohých štúdií vyplynulo, že priamy očný kontakt v kombinácii s jemným úsmevom zaberie častokrát viac než množstvo zbytočných slov. Pozor! Ak pohľad komusi do očí trvá dlho, môže byť nepríjemný. Po 3 sekundách môžete na chvíľu zrak uprieť inam, potm očný kontakt obnovte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ