Ako správne nanášať kozmetické prípravky? Toto poradie je ideálne!

Pravda.sk, lp | 20.07.2018 14:00
Používanie nočných krémov pokožke prospieva. Foto:
Používanie nočných krémov pokožke prospieva.
Aj vy máte doma kozmetickej výbavy za plnú taštičku? Pravidelný ranný rituál nanášania krémikov, sér či iných vymožeností zo sveta krásy však zostáva pre mnoho z nás stále záhadou.

Britský Daily Mail oslovil kozmetičku a dermatologičku Natashu Cookovú, aby poradila ženám, ako správne nanášať jednotlivé produkty. Jej rady nepochybne inšpirujú, alebo môžu pomôcť aj slovenským ženám. Veď tie časy, keď si vystačili s jedným krémom, sú nenavrátne preč.

Takže, aké by malo byť poradie jednotlivých produktov v každodennom rituáli starostlivosti?

1. Čistenie

Pred aplikáciou kozmetických produktov je nutné pleť vyčistiť. Robiť by ste tak mali aj ráno – po zobudení. Pomôže ľahký umývací gél bez obsahu mydla a alkoholu, prípadne môžete tvár vyčistiť pleťovou vodou. Pokožka sa otvorí, začne dýchať a bude lepšie absorbovať jednotlivé produkty.

2. Sérum

Má prvé miesto v rebríčku produktov, ak nerátame čistiace prípravky. Jeho zložky by mali prenikať do pleti čo najhlbšie a pôsobiť intenzívne, preto je dobré, ak ho nanášame na vyčistenú pleť a ako úplne prvé.

3. Hydratačný (alebo iný) krém

Po sére zvyčajne nasleduje klasický krém – niekto potrebuje prípravok na mastnejšiu pleť, iný na suchú či senzitívnu, spoločným menovateľom by však mali byť hydratačné vlastnosti produktu. Pleť si totiž pýta vodu a voda je aj kľúčovou látkou v ceste za mladším vzhľadom.

4. Olej

Ak máte veľmi suchú pokožku a používate na tvár ešte olej (teraz sú populárne rozličné olejové emulzie na tvár (Dr. Hauschka, La Mer, Nuxe), mali by ste si ho aplikovať až po sére a kréme. Pýta si totiž čas na vstrebanie do pokožky a preto dokáže pleť udržať vyživenú najdlhšie počas dňa.

5. Opaľovací krém

Úplný záver by mal patriť prípravkom s SPF, ktorý chráni proti slnečným lúčom a škodlivému UVA a UVB žiareniu. Keďže ich úlohou je pleť chrániť, je celkom logické, že ho nanášate ako úplne posledný – vytvára akýsi štít pred tvárou proti slnečným lúčom a zároveň znižuje riziko starnutia pokožky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ