Šok od vedcov: Štíhly nemusí byť zdravý

Martin Harvan | 28.07.2018 08:00
strava, výživa, tučnota, obezita, tuk,... Foto:
Štíhlejší ľudia nemusia byť zdravší než tí s nadváhou.
Chudý alebo obézny. O zdraví druhého menovaného človeka panujú v laickej verejnosti mylné predstavy.

Menej kíl, viac chorôb?

Ľudia, ktorí majú problémy s váhou však nemusia mať automaticky ťažkosti so zdravím. A naopak, aj štíhli ľudia môžu doplácať na choroby, ktoré sú typické skôr pre ich náprotivky. O štíhlejších ľuďoch, ktorí dostali chudú postavu takpovediac do vienka a nemusia pre ňu prakticky nič robiť platí, že nepatria k tým s najzdravším životným štýlom. Najmä, ak jedia čo im príde pod ruku a vôbec necvičia. Často sa môžu pasovať s problémami, ktoré sú skôr typické pre ľudí trpiacich obezitou. Štatistiky hovoria jasne, jeden zo štyroch štíhlych ľudí má problémy s metabolizmom a cukrovkou. Smutným faktom zostáva, že títo „štíhli“ diabetici majú vyššiu pravdepodobnosť úmrtnosti, než obézni ľudia s cukrovkou.

Začiatok v úprave stravy

Pre obidve kategórie, chudých aj korpulentnejších, platia rovnaké pravidlá pre udržanie sa v zdravej kondícii. Prvým je neustále posilňovanie svalstva. Pravidelným cvičením sa zväčšuje aktívna telesná hmota (svaly) a spaľuje sa neaktívna telesná hmota (tuky). Viac pohybu prináša so sebou priamoúmerne menšie ťažkosti so „spomaleným“ metabolizmom a nábehom na diabetes.

Zdravie na tanier

Nielen cvičenie dokáže zabrániť vyššie uvedeným zdravotným komplikáciám. Kľúč ku zdraviu sa totiž skrýva v pravidelnom a striedmom stravovaní. Samozrejme, kvalitné stravovanie je záväzok na celý život. Jeho základom je však vynechanie alkoholu a sladených nápojov (aj „diétnych“) z pitného režimu a klobás, slaniny, čipsov, vyprážaných rezňov a hranoliek z jedálneho lístka. Hladinu cholesterolu pomáhajú stabilizovať potraviny bohaté na zdravé omega mastné kyseliny z orechov, semien, olejov. Menej cukru v strave sa zase premieta do nižšieho ukladania tukových zásob, tak v podkožnom tkanive, ako aj medzi telesnými orgánmi (viscelárny tuk).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ