Čarovné recepty z liečivej mäty

magazín Varecha | 23.07.2018 14:30
shutterstock 418546303 Foto:
Bazalkovo-mätový nápoj s rumom.
Mätu využijeme v slanej aj sladkej kuchyni. Ale snáď najväčšie využitie má pri príprave nápojov a dezertov.

Mätový sirup

Potrebujeme:
70 g mäty (na 1 l vody), 750 g kryštálového cukru, 20 g kyseliny citrónovej (množstvo upravíme podľa vlastnej chuti)
Postup:
Mätu aj s kvetmi vložíme do vhodnej nádoby, zalejeme prevarenou, ale nie vriacou vodou, skôr teplou, vlažnou, ale zas nie úplne studenou, v ktorej sme rozmiešali cukor s kyselinou citrónovou a pri občasnom zamiešaní necháme 2 dni vylúhovať (nie je potrebné v chladničke, ale tiež nie na priamom slnku). Potom precedíme a buď necháme v chladničke, alebo môžeme aj sterilizovať pri 85 °C asi 15 minút – potom ešte môžeme pridať pred sterilizáciou lyžičku konzervačného prostriedku, ale ten nie je nevyhnutný. Sirup potom môžeme použiť do minerálky, vody i do čaju.

Jahodový dezert s čokoládou a mätou

Potrebujeme: 300 g jahôd, 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku, 400 ml mlieka, 3–4 PL krupicového cukru, 250 g mäkkého tvarohu, 50 g horkej čokolády, 3 – 4 lístky mäty piepornej
Postup:
Najskôr uvaríme puding z mlieka a pudingového prášku. Potrebujeme hustejší puding, a tak mlieka dáme len 400 ml. Necháme vychladnúť. Jahody rozmixujeme s cukrom, vmiešame do nich tvaroh, vychladnutý puding, všetko dobre prešľaháme, pridáme nahrubo nastrúhanú čokoládu a lístočky mäty, nasekané najemno. Pred podávaním necháme dobre vychladiť. Jahodový dezert podávame ozdobený čokoládou a lístkom mäty.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ